Руски авиони су погодили складиште оружја и конвој у близини граничног прелаза Баб ал Хава који је под контролом милитаната. Регуларна сиријска војска је значајно напредовала у местима близу границе са Турском.

 

На мети руских борбених авиона се нашао конвој милитаната који је превозио оружје, а кретао се ка Сирији из Турске, пријавила је Ал Мајадин телевизија.

 

Руски борбени авиони су такође извршили ваздушне ударе на батаљон милитаната у близини Баб ал Хава, убивши многе од њих.

 

У одвојеним нападима, борбени авиони РФ врше ударе на позиције «ИД» у неколико градова у источном делу Деир ел Зора, наводи се у извештају.

 

У међувремену је државна новинска агенција САНА саопштила да сиријска војска наставља да остварује напредак у северозападној провинцији Латакија, након поновног освајања града Салма, једног од главних упоришта терориста, иначе родног града председника Башара Асада.

 

Следећи корак сиријске војске је освајање Рабије, другог најважнијег бастиона побуњеника на северу Латакије.

 

У петак су владине војне снаге повратиле контролу над Калокси планином на североистоку Латакије, преноси САНА, додајући да је сиријска војска такође преузела потпуну контролу над седам градова на северу Салме, приближавајући се Рабији и на тај начин Турској.

 

Позивајући се на војни извор, Сана је саопштила да се нови војни успех владиних снага у петак догодио након што је сиријска војска убила преко 150 екстремиста. Саборци убијених екстремиста су побегли према турским територијама.

 

САНА је саопштила да побуњеничке групе у северној провинцији Латакије укључују Ал Нусра Фронт — који се повезује са Ал Каидом, Арар Ал Сахел (или Freemen of the Coast) и  бригаде Султан Абдул Хамид, које подржава Турска.

САНА тврди да те побуњеничких групе у свом саставу имају и неколико страних терориста који се налазе под покровитељством Турске.

 

На другој страни, сиријска опсерваторија за људска права је изјавила да се Кабинет за сиријске копнене операције у Латакији налази под командом руских официра, који већ користе Хмаимим ваздушну базу у Латакији као одскочну даску за ваздушних нападе на ултра-радикалне милитантске положаје у Сирији.

 

Британска невладина организација је саопштила да су сиријске владине снаге напредовале у туркменским планинама у северној провинцији Латакије подржани ваздушним нападима на том подручју. Напредак војске на северу Латакије такође укључује и битке у северној провинцији Алепа, другог по величини граду у Сирији и некада економском центру у близини Турске.

 

Недавно су терористи «ИД» почели повлачење из града Ал Баб у источном делу сиријске провинције Алепо након напретка регуларне војске у северној провинцији Алепо, саопштава Ал Мајадин ТВ.

 

Терористи који су извршили повлачење су послати у сиријски град ал Рака, тзв. главни град Исламске државе, наводи се у извештају.

 

Средином новембра 2013. године, «ИД» је потпуно контролисала ал Баб.

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;