У Кишињеву се и данас одржавају протести против владе Павла Филипа.

 

Више од 15.000 демонстраната озлојеђених растућим сиромаштвом окупило се у молдавској престоници Кишњев тражећи оставку владе и расписивање превремених избора.

«Желимо нашу земљу назад» и «Јединство, грађани», узвикују  демонстранти на румунском и руском.

 

 

Демонстранти протестују због пада животног стандарда у осиромашеној Молдавији и кажу да проевропске странке којие су на власти од 2009. године нису успеле да спроведу реформе, преноси АП.

 

Они такође траже истрагу о нестанку 1,5 милијарде долара из три банке пред парламентарне изборе 2014. године.

 

Посланици молдавског парламента претхдоно су у среду подржали именовање трећег по реду премијера те земље у мање од годину дана, подржавши кандидата којег је именовао председник земље као компромис у циљу разрешења вишемесечног политичког ћорсокака.

 

Нови премијер Молдавије је Павел Филип, члан главне проевропске коалиције и министар за информациону технологију и телекомуникације у претходној влади.

 

Пре гласања посланика пар стотина, демонстранта окупило се испред парламента машући заставама Молдавије и узвикујући «Тражимо превремене изборе», а након гласања број демонстранта је порастао на неколико хиљада, па је дошло до кошкања са полицајцима после чега су демонстранти успели накратко да уђу у парламент.

 

Парламент је морао да изгласа нову владу до 29. јануара, иначе би био распуштен.
Посланици су ускратили поверење влади у октобру због навода о корупцији.

 

Молдавија је у политичкој кризи откад је уочи парламентарних избора 2014. године из три банке нестало укупно 1,5 милијарди долара.

 

Тагови: ;