Турска амбасада потврдила је и званично идентитет странца који се од летос налази у притвору због лажног пасоша, а који тврди да бежи од Ал Каиде која своју ћелију има и у Црној Гори.

Al-Kaida-AP

Његово право име није Али Илхан Исмаил (из Сирије), већ Јусуф Целалетин Бицеру.

 

Рођен је у Истанбулу 1960. године и држављанин је Турске.

Судија которског Основног суда Момирка Тешић је овог 56-годишњака осудила на седам месеци затвора због фалсификовања исправа, а казна му истиче 6. фебруара, преносе подгорички медији.

Током судског поступка било је опречних информација о његовом пореклу те да је често мењао слике на личним документима.

Раније је појаснио да је тако морао да уради јер га, како тврди, траже Ал Каида и ИД, који су му наводно убили целу породицу.

«Ја сам Сиријац и имам само један циљ, да сачувам избеглички статус све док се рат не заврши у Сирији, а након тога желим ићи у Хаг да сведочим, јер знам ко су убице, могу их идентификовати јер су убијали на подручју Сирије пред мојим очима», истакао је овај Сиријац са турским држављанством.

У Црној Гори, како је навео, постоји ћелија Ал Каиде.

«Ако сазнају да сам овде, након што сам дао турски идентитет, налазим се на њиховој листи. Моја породица и ја у Сирији смо се борили за људска права, радили смо за Црвени крст и због тога смо се и нашли на списку Ал Каиде», рекао је Бицер.

У оптужном предлогу се наводи да је лажни пасош на име Вели Аyда Осман употребио и приликом уласка у Украјину, где је, како каже, боравио 90 дана.

Са истим пасошем покушао је да уђе у Црну Гору, где је допутовао летом из Харкова, али је на тиватском аеродрому ухваћен.

Каже и да му је турска влада 2002. године дала турски идентитет како би га заштитила и констатовао да се није могао утврдити његов идентитет јер се не налази на списку Интерпола.

Суђењу је јуче присуствовао представник УНХЦР Слободан Рашчанин. Они су за овај случај сазнали преко медија.

 

РТС