Како саопштавају локални медији разлог за забрану су наводно штетне материје које се налазе у саставу омиљених дечијих играчака.Конкретно забрана је изречена због веома токсичног једињења-фталата.

masha600_default

 

Лутке од јунака из популарног, руског цртаног филма » Маша и Медвед » забрањене су за продају у Цној Гори. Како наводе локални медији разлог забране је опасна хемикалија која се налази у овим играчкама. То је пре свега високотоксични хемијски елеменат-фталат.

 

Према оценама стручњака фталати се сматрају опасним хемикалијама, које акумулирају у људском организму и могу да нашкоде здрављу човека.Њихово штетно дејство репродукује се на јетру и бубреге, респираторне органе, ендокрини  и нервни систем. Они могу да изазову рак, астму и неплодност код жена и мушкараца.

 

Међутим локални аналитичари указују на нејасност ситуације и истичући низ занимљивих чињеница.На пример у последње време је у Подгорици забележен раст антируске реторике од стране владе на челу са Милом Ђукановићем, и провођење пропаганде пред становништвом у циљу неутралисања утицаја Москве на Балкану.Све ово наравно се врши уз гласну или прећутну подршку од стране Вашингтона и Брисела и уз све гласније повике да » евроатлантске интеграције немају алтернативу» за цео регион.

 

Подсетимо да је, као одговор на санкције које је Црна Гора, под притиском ЕУ и САД  увела Русији у

августу 2015 године, Русија увела ембарго на храну из Црне Горе.Власти ове балканске државе су том приликом изразили жаљење наглашавајући да » Црна Гора остаје посвећена очувању политичког дијалога са Русијом и изградњи озбиљних односа у свим областима од обостраног интереса» .

 

Како истичу политиколози, већина становништва Црне Горе подржава сарадњу са Русијом и противи се једностраној политици Ђукановићеве владе, ослањања на запад.Према истраживању јавног мнења само 32 процента становништва подржава прикључење Црне Горе НАТО пакту, и већина не прихват оваква дешавања.

 

С обзиром на горе наведено стручњаци не искључују могућност да су и јунаци из цртаног филма постали жртва геополитичког сукоба између запада и Русије на балкану а вероватно не и последњи.

 

 

ВЕДРАН