На станици „Мендељејевска“ московског метроа посетиоци су могли да виде необични шоу «Плес муња». Организатори су у оквиру манифестације „Ноћ у метроу“ демонстрирали експеримент српског научника Николе Тесле са вештачким муњама, а посетиоце позивали да се активно укључе објашњавајући да то уопште није опасно. Учесници пројекта могли су да науче невероватне чињенице из биографије научника, упознају се са његовим достигнућима у истраживању наизменичном струјом и утицаја на људски организам.

 

 

Организатори су сматрали да нема бољег места од метроа за демонстрацију невероватних Теслиних експеримената са електрицитетом. На перону је био постављен Теслин трансформатор, а публика интерактивно предавање посвећену животу и раду славног проналазача помно посматрала и слушала са степеништа у пролазу.

 

Један дечак од десетак година показао је задивљујуће познавање Теслиног живота и рада. Он је у изјави пред телевизијским камерама у једном даху изустио:

 

„Он је патентирао преко 700 изума, постао је познат по најразличитијим експериментима са електрицитетом. Тесла је имао врло мало новца, трудио се да све сам постигне, својевремено је одбио 12 милиона долара“, рекао је Александар Новиков.

 

 

Шеф Метра Дмитриј Пегов напоменуо је да такви догађаји проширују видик грађанима и привлаче пажњу младих људи.

 

Тагови: ; ;