Грешка тројице припадника америчког Ратног ваздухопловства довела је до оштећења ракете са нуклеарном бојевом главом, која се налази у бункеру на североистоку државе Колорадо

 

RAKETA_620x0

 

Грешка тројице припадника америчког Ратног ваздухопловства довела је до оштећења ракете са нуклеарном бојевом главом, која се налази у бункеру на североистоку државе Колорадо, саопштила је агенција АП.

 

Према подацима АП, инцидент се догодио 17. маја 2014. године и био је повод за почетак унутрашње истраге. Извор у америчкој војсци објаснио је АП, да инцидент није представљао претњу за безбедност становништва, а оштећена ракета је била премештена из бункера.

Саговорник агенције је навео да се ради о међуконтиненталним балистичким ракета „Mинитмен III“, која се налазила у неактивном стању у време одржавања редовне дијагностике. Руководилац дежурног тима специјалиста, наставља АП, „није поштовао на прави начин техничке инструкције“ током тражења квара и „оштетио је ракету“.

Према речима представника Ратног ваздухопловства, овај стручњак „није поседовао потребан ниво обуке“ како би предвидео последице својих акција. Цена ремонта ракете се оцењује на 1,8 милиона долара. Остале детаље инцидента агенција не наводи.

„Mинитмен III“ одавно представља главну нуклеарну снагу стратешких ограничавања САД.

Према подацима Вашингтон поста, америчка војска поседује око 450 оваквих врста ракета у три војне базе: у Северној Дакоти, Вајомингу и Монтани.

 

 

НОВОСТИ

Тагови: