Избеглице из Сирије и Северне Африке настављају да долазе у Немачку, међутим ни у једној европској земљи нису заштићени од терориста » Исламске државе «.Новинар РТ-а Оливер Питер разговарао је са једним од бивших таоца џихадиста, који је у свом суседству у Немачкој препознао човека који је био повезан са овом терористичком организацијом. Полиција је покренула истрагу али немачки закон не дозвољава да буде ухапшен док не почини злочин у Немачкој.

 

Група новинара РТ-а срела се у немачкој савезној држави Сеар, која се граничи са Француском, са групом сиријских хришћана који су претходно ослобођени из заробљеништва ИСИЛ-а. Ко би од њих помислио да ће се и овде у Немачкој сусрести са суровим тестом тог времена? Човек у чијем су заробљеништву били живи у истом граду са њима. Један од бивших заробљеника пристао је да говори за РТ под условом да остане анониман.

 

» Неколико пута ме је заустављао на пропусном пункту.Нашли смо и његову страницу на фејсбуку.Уверен сам да је он један од терориста из Сирије «- рекао је овај бивши заробљеник.

 

На питање Оливера Питера о реакцији кад је видео човека у чијем се заробљеништву нашао одговорио је:

 

» Био сам веома уплашен.Нисам могао да верујем да такав човек живи у демократској држави као што је Немачка. И ово није једини случај.Желимо да идемо али не знамо где»- рекао је он.

 

Лидер сиријске заједнице рекао је да су звали полицију како би се уверили у тачност ових навода.

 

» Полиција је ове наводе узела у разматрање веома озбиљно. Међутим бојимо се да га неће моћи ухапсити све док не почини неко кривично дело у Немачкој. Али они и овде постављају заставе » Исламске државе «. Такве људе не би требало пустити у Немачку»- рекао је шеф Асиријске културне агенције Чарли Канун.

 

У полицији су потврдили да се истрага поводом овог случаја наставља, али за сад нема никаквих пријава у вези тероризма или других кривичних дела. РТ такође нема право да објављује слике или податке особе која се налази под истрагом.

 

» Пред нашу заједницу се поставља озбиљно питање. Избеглице су дошле овде како би нашли сигурност, а овде се појављују исти ти терористи.Власти су веома опрезне. Наши људи размишљају да се преселе у неку другу земљу и да поново постану избеглице. Највећа трагедија је што у овом моменту једна хришћанска земља није у стању да нас заштити»- рекао је Чарлс Канун.

 

У фебруару 2015 године терористи ИСИЛ-а су отели око 250 сиријских хришћана и тражили за откуп 100 долара по особи.Неки су ослобођени али већина се и данас налази у заробљеништву.

 

» Терористи су дошли у наше село, опљачкали поља, попалили цркве и уништили наше животе.Они киднапују и убијају наше најмилије»- рекао је бивши заробљеник који је инсистирао да остане анониман.

 

Многи страхују да ће ИСИЛ и остали џихадисти искористити мигрантску кризу како би ушли у Европу.

 

» Док сам био у заробљеништву слушао сам разговоре мојих отмичара. Они су говорили да ће Европа бити њихова а да ће Немачку претворити у земљу радикалног ислама»- рекао је бивши заробљеник.

 

Док се истрага наставља мигранти настављају да долазе у Европу, и све чешће се поставља питање ко су ови људи?

 

 

 

Тагови: ; ;