Православна заједница још једном је потврдила нелегалност такозване «Украјинске православне цркве Кијевске патријаршије».Украјинску православну цркву на састанку лидера православних цркава света представљао је представник канонски признате «УПЦ Московске патријаршије».

 

Патријарх васељенски Вартоломеј,изјавио је да све православне цркве признају само митрополита Кијевског Онуфрија који припада канонски призната «Московска патријаршија».

 

денисенко

 

Треа напоменути да је овај састанак премештен из Истанбула у Швајцарски град Шамбези из безбедоносних разлога.Наиме након погоршавања односа између Русије и Турске након обарања руског бомбардера Су-24 за представнике многих православних цркава путовање у Турску постаје ризично.

 

На састанку се разговарало о отимању црквених објеката и нападима на свештенство канонски признате УПЦ од стране расколника такозваног «Кијевског патријархата».

 

Раније су министарство иностраних послова РФ и представници Ватикана изразили забринутост због понашања расколника у Украјини.Они су апеловали на међународну заједницу да не игноришу овај проблем.