Поглавар Руске православне цркве патријарх Кирил је предложио осталим помесним црквама да размотре могућност да се Свеправославни сабор, уместо у Константинопољу, одржи на Светој Гори.

 

ruski-patrijarh-kiril-

 

Руски Патријарх је са овом иницијативом иступио у Шамбезију (недалеко од Женеве), где су се окупили високи прдставници православних цркава ради договора о припреми Свеправославног сабора. Његов прес-секретар Александар Волков додатно је појаснио:

 

«Руска православна црква сматра да Света Гора има веома важан симболички значај за цео православни свет. Видећемо какве ће бити реакције. Пред нама је још цела недеља интензивног разматрања кључних питања која су важна за све православне у савременом свету».

 

svepravoslavni-sabor

 

Волков је изјавио да је Кирил, према раније утврђеним правилима, у Шамбезију наступио као пети, после поздравних речи представника Цариградске, Александријске, Антиохијске и Јерусалимске патријаршије.

 

Волков је открио да се у делегацији РПЦ налази и Митрополит украинске православне цркве Онуфрије и нагласио: «Његово присуство свеправославном скупу сведочи о истинском јединству канонског православља у Украини са васељенском пуноћом Православља».

 

Припреме за Свеправославни сабор трају од 1961 године. У свету постоји 15 помесних православних цркава.

 

Скупом председава васељенски Патријарх Вартоломеј.

 

Ката

Тагови: ; ;