Русија је данас саопштила да је «из безбедносних разлога» затворила границу с Норвешком на Арктику за мигранте које је та земља почела да враћа на руску територију.

 

Након што је у уторак вратила у Русију аутобус са 13 миграната, што је изазвало критике УН и невладиних организација, норвешка Влада је јуче саопштла да ће, на захтев Москве, «привремено» суспендовати спорно враћање миграната у арктичку област Русије, преносе агенције.

 

download

 

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова је изјавила да је Москва у петак обавестила Осло о својој одлуци да ће блокирати повратак миграната преко граничног прелаза Борисоглебск-Сторски на крајњем северу.

 

Она је навела да Русија предузима мере из безбедносних разлога и да се оне заснивају на билатералним споразумима са Норвешком.

 

Норвешка полиција је у уторак аутобусом вратила 13 миграната на руску територију на основу недавне одлуке да се особе које су легално боравиле у Русији враћају у ту земљу по хитном поступку, без разматрања њиховог захтева за азил.

 

Невладине организације и УНХЦР су због тога критиковали Осло, изразивши забринутост да би те особе на руској страни могле бити препуштене саме себи на поларној температури, или касније бити протеране у ризичне земље.

 

У новембру 2015 године норвешка десничарска влада је донела одлуку да мигранти, који су легално живели у Русији или су у ту земљу ушли легално треба одмах да буду враћени у ту земљу јер је Русија безбедна, преноси АФП.

 

Око 5500 миграната, махом из Сирије, Авганистана, Ирака и Ирана је прешло из Русије у Норвешку прошле године, крајњу дестинацију на њиховом путу ка Европи, наводи АФП.

 

Норвешка није чланица ЕУ, али је у Шенгенској зони.

 

Ката

Тагови: ; ; ;