Снег пада у 11 америчких држава. За неколико дана нападало је десетине центиметара снега. И у америчкој престоници Вашингтону је пао снег. Tолико је много снега, да је чак и сам председник Обама морао на принудни одмор.

 

xw_1204947

Пре неколико дана је то изгледало немогуће, али данас је центар Њујорка идеалан терен за локалне сноубоардере. Могућност забаве становницима метрополе САД донела је снежна олуја «Џонас». Ово је званични назив. Незванични — «Сноузила».

 

Градоначелник Бил де Блазио се не препушта забави… Он упозорава грађане да буду опрезни:

 

«Ја вас пре свега молим да аутомобилима не крећете нигде уколико то није апсолутно неопходно! На улицама је сада место једино возилима за чишћење снега, која покушавају да доведу град у ред.»

 

Брига градоначелника је разумљива — саобраћајне незгоде у САД региструју се скоро сваког сата, укључујући и веома озбиљне. Смртних случајева је више од 15. Поред Њујорка, под утицајем снежних олуја су и Мериленд, Арканзас, Северна Каролина и друге државе. Слика је отприлике свуда иста: јака мећава, лед, снегом затрпани аутомобили, проблеми са струјом.

 

А у Вашингтону… ситуација на рубу катастрофе. Нека насеља подсећају на градове духова. Нема аутобуса, метро затворен, не раде биоскопи. Отказано је стотине летова, а ученици и студенти су на непланираном распусту. Осим њих и је Барак Обама морао на непланирани одмор — његов авион није могао да слети у главни град, па сада председник проводи време у сунчаном Мајамију.

 

Али нису се сви уплашили ових злогласних 60 центиметара снега. Звезда хокејашког клуба «Капиталс», Александар Овечкин, сам чисти улице од снега. И новинарима покушава да објасни да је то нешто на шта је навикао.

 

Шта год да је, за већину Американаца је «Џонас» постао озбиљан изазов. А метеоролози упозоравају да ово није крај: снег ће вероватно падати још неколико дана. А укупна штета од снега може бити већа од милијарду долара.

 

Тагови: ; ; ; ;