Изградњу «супер аутопута» од запада Европе, преко Русије и Канаде, до Њујорка, предложио је Председник Светског друштвеног форума «Дијалог и цивилизација» Владимир Јакуњин.

 

Тај бизнисмен, близак пријатељ Председника Русије Владимира Путина и до октобра шеф Руске државне железнице, наводно смењен због проневере, изложио је у руској Академији наука предлог да се, уз коришћење аутопутева на северозападу Европе, почев од Лондона, дограде путеви преко Сибира и Аљаске и повежу са путевима на северу Америке, до Њујорка.

 

Autoput-Banjaluka-001

 

Пут који би коштао три хиљаде милијарди долара, први пут је поменут као Путинова идеја марта 2015 и био би део «Транс-евро-азијске развојне зоне», која би се у делу кроз Русију простирала дуж садашње Транссибирске железничке пруге, гасовода и нафтовода.

 

То би био «међудржавни, међуцивилизацијски пројекат», рекао је Јакуњин, додавши да би извођењем тог пројекта настала «светска зона будућности», заснована на врхунској технологији. Пут би укупно био дугачак чак 20 777 км, од чега кроз Русију око 10 000 км, пренео је грчки портал «Пондики».

 

За сада Јакуњин нема конкретан предлог како би пут прешао из Русије на Аљаску између којих је Берингов мореуз ширине 88 км. Могућа решења су стална бродска веза, тунел и мост, пренео је грчки лист.

 

Ката

Тагови: