Информације од локалног становништва и народне милиције специјално за ЊУЗ ФРОНТ (Информације се ажурирају а време је московско- 2 сата испред средњеевропског)

 

днр лнр

 

17:47

 

17:47

 

Према саопштењу министарства одбрне ДНР за протекли период украјинске снаге су пуцале укупно 160 пута током 20 кршења примирја.Нападани су подручје аеродрома, Спартак, Жабунка, Старомихајловка, Широка Балка, Коминтерново. Током напада рањена су 3 војник и 2 цивила док је један цивил смртно страдао. Током ових напада разрушено је и пет кућа.

 

Током прошле недеље непријатељ је наставио са прегруписањем и ротацијом својих снага на линији разграничењљ у циљу даљег напредовања према позицијама снага Донбаса. ДНР снаге су откриле локације за оваква дејства на Мариупољском, Доњецком, и правцу Горловке.

 

Прошле недеље су украјинске снаге извршиле провокациони напад на мисију ОЕБС у околини Маринке. Према информацијама снага ДНР напад су извршиле јединице украјинске војске под командом Игора Лунева- новопеченог комнданта јединица за специјалне операције ВСУ.

 

» Посебно је значајно присуство иностраних плаћеничких војски које се налазе у селу Широкино у непосредној близини линије разграничења, на мариупољском правцу. Ради се о плаћеницима из Пољске и Турске. Они су већ почели да се понашају распуштено и да отимају жене по Мариупољу. Али украјинске власти покушавају ове злочине да заташкају»- саопштавају извори из војске Новорусије.

 

Током прошле недеље 6 припадника украјинске војске добровољно је прешло на страну ДНР, од њих двојица са оружјем. Према њиховим информацијама у последње време је учестало да припадници такозваних добровољачких батаљона захтевају потчињавање њима, регуларне војске. У случају да то не добију траже међу припадницима војске » симпатизере ДНР».

 

» Имамо информације о губицима украјинске војске због лоших услова живота и епидемије такозваног свињског грипа»- рекли су они.

 

12:57

 

Током протеклих дана у болницу у Артјомовск (град у доњецкој области окупиран од стране украјинских снага) довезено је око 30 украјинских војника са дијагнозом хипотермије. Код њих су евидентиране промрзлине од 20%. Разлог је недостатак грејних тела, одеће као и одговарајуће контроле од стране команде и логистике.

 

 

 

11:33

 

 

Јуче око 11.30 у месту Луганское, у близини бране украјински милитанти су напали место Калиновка. Жртава и разарања том приликом није било.

 

Синоћ око 22.30 почео је напад на подручје доњецког аеродрома и село Спартак. Напад је извршен из правца окупираног села Опитное.

 

Око 23.15 нападнуто је подручје Волво-центра из правца Пескија. Напад је поновљен око 00.40