Пољски посланик у Европском парламенту Јануш Корвин-Мике изјавио је за лист Взгляд да је демарш делегације врховне Раде, која је демонстративно напустила форум ЕУ-Украјина, који се одржавао у Лођу, изазван његовим говором.

 

„Речено ми је да су два посланика врховне Раде устала и отишла. Ја то нисам видео», рекао је посланик европског Парламента и бивши посланик пољског Сејма Јануш Корвин-Мике и додао да се то догодило због његовог односа према Украини.

 

korvin

 

Формални повод за демарш било је само присуство Корвина-Микеа, који је у Украини проглашен персоном нон грата, пошто је деветог децембра прошле године посетио Крим и срео се са Председником Сергејом Аксјоновим.

 

Иначе, треба рећи да су украјински демарши у последње време учестали, па је тако пре неколико дана делегација Украине на седници Организације за црноморску економску сарадњу уложола демарш због тога што је Русија постала председавајућа.

 

„Знате да ми је забрањен улазак у Украину. Био сам на Криму и више пута говорио да је Крим Русија. Ништа нарочито се није догодило», рекао је Корвин-Мике и претпоставио да је до демарша дошло због једне од теза његовог говора.

 
На пленарној седници он је рекао да Украини, уколико жели да изађе из хаоса у коме се тренутно налази, није потребна никаква „демократизација“ и изнео претпоставку да би јој користило да распусти врховну Раду и украинском Председнику обезбеди додатна овлашћења.

 

Како било да било, пољски посланик гест украинске делегације види као нонсенс.

 

«Још пре 25 година говорио сам да Крим треба да припада Русији. Они морају коначно да схвате да им Крим нико неће дати. Велика већина грађана полуострва не жели повратак у Украину. Знам то, био сам тамо и разговарао са људима», рекао је Корвин-Мике, преноси портал Взгляд.

 

Ката

Тагови: ;