МОСКВА, 26. јануара. / ТАСС /. «Русија је отворена за сарадњу са западним партнерима, али само на равноправној и узајамно корисној основи, уз поштовање интереса обе стране», изјавио је руски Министар иностраних послова Сергеј Лавров на конференцији за новинаре о резултатима 2015 године.

 

«Наша конзистентна политика је довела током протекле године до повећаног разумевање да у свим међународним односима постоји могућност опсежне сарадње како бисмо заједно пронашли излаз из кризе», рекао је Министар.

 

rusija-zastava-devojka

 

«Али тај процес није лако развити. По инерцији и даље постоје покушаји да се обузда Русија иако је тај начин одавно требао да буде део историјске архиве. Још увек неки покушавају да извуку једностране бенефиције, па чак и да кажњавају руску независну спољну политику», изјавио је шеф руске дипоматије.

 

«Наравно да ми то узимамо у обзир иако то није наш избор», — рекао је Лавров.

 

«Спремни смо за блиску и конструктивну сарадњу са западним партнерима, укључујући и ЕУ и САД, али искључиво на равноправној и узајамно корисној основи, немешању у послове једни другима и уз поштовање основних интереса обе стране».

 

«Ова прича је завршена. Наше западне колеге понекад ватрено кажу да Русија више није»обичан посао». Уверен сам да је то тачно и у томе се слажемо, рекао је Министар. Нема више «уобичајеног бизниса» када су нам наметали споразуме који узимају у обзир пре свега интересе ЕУ или САД и уверавали нас да то неће имати негативни утицај на наше интересе».

 

Према његовим речима «таква прича је завршена».

 

«Почиње нова прича која се може развити само на основу равноправности и по другим принципима међународног права», скренуо је пажњу Министар.

 

Ката

Тагови: ;