Истовремено са преговорима за одржавање новог круга мировног дијалога о Сирији у Женеви и опсежних покушаја Саудијске Арабије да осујети те преговоре, ослобођење града Рабије у Сирији и прекид транспортне руте из правца Турске према другим крајевима Сирије и терористичким и вехабијским групама, показатељ је супериорности сиријских војних снага и Председника Башара ал Асада у односу на завере које су усмерене ка његовој смени, пише ирански Сахар.

Сиријске војне снаге су у недељу ослободиле град Рабиа, на северу Латакије, провинције у којој се налази руска војна база. Овај град је дуже време био под окупацијом «исламске државе». Занимљиво је да је ослобођење овог, стратешки важног, града постигнуто у тренутку када поједине струје у региону и свету желе да ослабе позицију сиријског Председника Башара ал Асада али и сиријских оружаних снага. Град Рабија је био последње упориште «исламске државе» у провинцији, а један од првих резултата ове велике победе јесте прекид снабдевања логистичке и војне подршке из правца Турске ка сиријским регионима и ратиштима где се налазе припадници различитих терористичких и вехабијских групација. Ослобађањем овог полоаја испуњен је и један од најважнијих предуслова за припрему операције ослобађања још једног стратешки важног града на северозападу Сирије – града Идлиба, јер се ослобађањем Рабије, Идлиб нашао у потпуности у окружењу и под опсадом.

76566_vest_asad

Истовремено са уништењем последњег упоришта ИД у Латакији, турске власти су у потпуности затвориле све граничне прелазе у овом региону. Џихадисти и нови регрути су се ранијих година користили управо овом рутом за прелазак из Турске у Сирију, тачније у провинције Идлиб и Латакија. Овај део сиријског простора у близини турске границе тако се претворио у једну врсту пограничне војне базе која је коришћена за прихват и обучавање нових терориста које је до сада турска администрација отворено подржавала.

Међутим, последњим победама сиријске војске и других сиријских војних формација против терориста у овом делу земље, део по део сиријске територије ослобађан је из руку џихадиста. Напредовање сиријске војске у главној бази терориста, у овом делу Сирије, јасна је порука противницима сиријске власти, сиријске војске и Председника Башар ал Асада, противника који у последње време на разне начине, чак и путем преговора, покушавају да ослабе сиријске политичке и војне власти и пољуљају позицију и положај Председника Башар ал Асада.

Сужавање простора за деловање терориста у близини сиријско-турске границе ојачало је Асадову позицију, што ће јасно допринети јачем ставу и положају сиријске преговарачке делегације на преговорима Женева-3, који тек треба да се одрже.

«С обзиром на тренутну позицију Председника Асада на ратиштима широм земље, мировни преговори или могу довести само до јачања позиције сиријског Председника», сматра аналитиар Сахар ТВ-а. Управо због тога је постало јасно да нису успеле деструктивне активности САД, Турске и Саудијске Арабије у уклањању са власти сиријског Председника или његовом слабљењу пред одржавање наредних мировних преговора.

И сада, у овим условима, постаје све очигледнији тренд јачања сукоба унутар антисиријске коалиције, како у земљи, тако и у иностранству. Сада су интензивирани сукоби око тога ко би требало да учествује на мировним преговорима у швајцарској. На основу резолуције 2254 СБ УН, након што дође до успостављања прекида ватре на сиријским ратиштима и након што се постигну услови за одржавање демократских и слободних избора у Сирији, тек тада ће сиријско становништво бити у стању да одлучи о политичкој судбини садашњег Председника Башар ал Асада, а имајући у виду да су се милиони оних који га и не симпатишу баш превише, запутили према Европи, исход тих избора биће прилично известан.

Ката

Тагови: ;