У Скупштини Црне Горе завршена jе тродневна расправа о поверењу Влади. У току је завршна реч представника посланичких клубова и премиjера Mила Ђукановића, а потом гласање о поверењу његовоj Влади.

 

 

Ђукановић jе данас, трећег дана расправе о његовоj Влади, рекао да неће схватити као издаjу то што jе СДП одлучио да ускрати подршку за поверење Влади Црне Горе, а да ће се о политичкоj понуди Позитивне Црне Горе изjаснити у завршноj речи.

 

 

За сада је познато да ће «Бошњачка партија» дати поверење садашњој влади ЦГ.

 

Клуб посланика албанских партија ће такође подржати Владу Црне Горе, рекао је представик Генци Нимамбегу у својој завршној речи.

 

„ЛП гласаће за повјерење Влади и њено дјеловање у пуном капацитету до редовних избора због поштовања предизборног и постизборног договора са коалиционим партнерима“, казао је Андрија Поповић.

 

 

Из ХДИ (Хрватска грађанска иницијатива) су истакли да се они боре за самосталну Црну Гору и добробит њених грађана те из тог разлога дају повјерење Влади.

 

 

На изјаву представника «Позитивне Црне Горе» да ће можда дати подршку Влади, окупљени су негодовали.

 

«Уколико буду уважени наши постулати, истако је Дарко Пајовић испред Позитивне Црне Горе, даћемо подршку Влади.»

 

С друге стране, он је критиковао рад садашње Владе ЦГ:

 

„Владајућа елита злоупотребљавала је државне интересе, огроман терет одговорност лежи на онима који су у спољнополитичком курсу успјешно водили ову земљу. Али унутрашњу политику су водили погрешно и довели је до раслојавања“, истако је он додајући да циљ који су посатвили је политичка стабилност која је потребна за интеграционе процесе. Мислим да смо дужни грађанима да обезбједимо услове за фер и демократске изборе.»

 

 

Тренутно завршну реч даје Ранко Кривокапић испред Социјалдемократске партије ЦГ.

 

 

Ранко Кривокапић испред СДП-а поновио је да његова партија неће дати подршку Влади.  Он је истако да је Влада кренула у преузимање једине институције која је слободно доносила одлуке.

 

 

Александар Дамјановић, шеф клуба посланика СНП-а казао је да Влада не сме добити поверење посланика јер није одговорила задатку, нити испунила очекивања грађана.

 

Обраћајући се Ђукановићу, Дамјановић је казао да ће бити интересантно видети да ли ће по први пут у 25 године, бити у прилици да прихвати својеврсну уцену да би избројали до 42, а то ћемо, истако је он, ускоро видети.

 

Младен Бојанић испред Клуба независних посланика поручио је да Влада Мила Ђукановића нема њихову подршку, као и да Влада треба да падне јер један од конституената власти каже да она не треба да добије подршку.
Поновно укључење у 22:20.

 

 

 

Од присутних 62 посланика, 42 су гласали за док је 20 било против, чиме је Влада Мила Ђукановића добила поверење већином гласова у парламенту. Тас на ваги је била управо Позитивна Црна Гора, која је дала потребна три гласа Ђукановићу како би остао на власти.

 

 

Приликом гласања од четири посланика Позитивне, Срђан Перић је био одсутан. Пајовић и Тупња су гласали „за“ као и Азра Јасавић, која је додала коментар, „за! За слободну Црну Гору“.

 

Ђукановић је на самом крају свог излагања прихватио предлог Позитивне. Како је рекао, тај план је прихватљив за превазилажење политичке кризе и позвао све посланике да учестују у даљем раду Владе, истичући да је чак спреман да да једно потпредседничко место у Влади и четири места у ресорним министарствима, односно у МУП-у, Министарству рада, пољопривреде и финансија.

 

„То могу бити министарска, или мјеста помоћника министра са додатним овлашћењима“, казао је Ђукановић.

 

 

 

Тагови: ;