Џихадиста ухапшен у Русији после повратка из Сирије се нагодио са истражитељима. Он се «распевао» и одао десетине терориста, укључујући и оне који су планирали нападе на руском тлу.

 

Човек познат као Исламбек се прикључио исламистичкој терористичкој групи у Сирији, пише московски лист «Комерсант», позивајући се на извор близак истрази.

 

Исламбек је рекао да он у Сирији није учествовао у борбама, него је куповао храну на локалним пијацама за друге исламисте и понекад стражарио испред њиховог кампа.

 

1de94b12657bec286b9cd8d385908a21

 

Он је на једном задатку рањен у ногу и послат у Русију на лечење, где је ухапшен, преноси мондо.рс

 

Исламбек је, у замену за блажу казну, открио структуру наоружаних група у Сирији које чине држављани Русије и пружио доказе о онима који их подржавају.

Исламбек је рекао да је у кампу у Сирији било око 1500 људи из Русије. Неки од њих су обучени за постављање мина и бомби и за операције ван Сирије, укључујући у Русију.

 

Један од оних које је Исламбек «откуцао» је и Рашид Јевлојев, дипломирани правник са држваног универзитета у руској републици Чеченији.

 

Исламбек је рекао да је лично видео Јевлојева међу терористима.

 

Група за коју је радио Исламбек названа је «Џаиш ал-мухаџирин талас-Ансар». Основана је у Сирији, али огромну већину чине имигранти из Русије и Заједнице независних држава, односно земаља насталих после распада Совјетског Савеза.

 

До децембра 2015 године је покренуто око 900 кривичних поступака против руских држављана који су се борили у Сирији.

Ката

Тагови: ;