Најталентованији јапански редитељ о пријатељству са Кустурицом, светосављу… Уточиште сам нашао под сводовима Цркве Светог Саве. Кум на крштењу био је Емир Кустурица.

kul-Mecavniku-230116_620x0

Дан је био као и сваки други у Токију, до тренутка када је од Емира Кустурице стигла порука: «Дођи у Србију. Посматрај свет око себе широм отворених очију и не брини»?!.

Прво сам одозго, из ваздуха, видео ужички крај и планине које говоре. Оне су ме освојиле! Пред дрвенградским храмом, разумео сам значење до тада шифрованог шапата ствари и људи. Тог јануара 2009. «Бог ме је погледао»: Светом тајном крштења у Цркви светог Саве, све моје радости и туге — себи су нашле уточиште, а сада сам напокон опет ту, у свом духовном дому.

 

Живот најталентованијег јапанског редитеља Кокија Хасеија узбудљив је и невероватан као Кустуричин филм. Разговарамо први пут после шест година под сводовима исте мале цркве, док нам, изнутра, ликови светаца и даље нежним длетима мењају лик.

 

«Стајали смо у цркви, а кум Емир предложио је да на почетку духовног живота узмем српско име Стефан. Чудно је то. Кустуричини филмови су разлог због ког сам као клинац први пут узео камеру у руке, не помишљајући да ћу га икада срести. Како се то ипак догодило, не умем да објасним» — каже редитељ. «Исте године сам на «Кустендорфу» освојио «Златно јаје» за филм «Годог», и то сматрам истинским почетком моје каријере.»

 

Сећа се Коки Стефан Хасеи колико је крштење било важан, леп и срдачан догађај. Емирова супруга Маја рекла је тада да, ако тако одлучи, њих може сматрати својим родитељима.

 

Шта је било пре него што је Коки Хасеи из Јапана у Србији постао кум Стефан? Рођен у Окајами, близу Хирошиме, након што је 1994. завршио средњу школу у родном граду, преселио се у Токио. Ту је у руке узео фото-апарат и камеру. Први документарни филм «В/О» снимио је 2001. године, а остварење је приказано на Ротердамском фестивалу, Аустријском бијеналу, у њујоршком Музеју модерне уметности (МОМА) и на фестивалу «Сеул нет», где је добио награду «Диџитал екпрес».

 

Са «Златним јајетом» у рукама, Коки Стефан је изашао пред великог Карла Баумгартнера, продуцента Кустурице, Ким Ки Дука, Каурисмакија…

 

 
СРПСКА ЦРКВА У ТОКИЈУ

 

У «Проклетој авлији» све је спремно да се, после Венеције, у Мокрој Гори «заврти» филм кустендорфског детета, Стефана из Јапана.

 

«Куме! Овамо куме Коки… «- чује се глас Емира Кустурице. Када не режира филм, Кустурица режира живот, и то је знак да је разговор под сводовима Цркве Светог Саве, за ову прилику, завршен.

«Знаш ли — додаје Коки опраштајући се — да у Токију постоји велика православна црква? Зар то није добро и лепо?»

 

 

 

Вечерње Новости

Тагови: ; ; ; ;