Бивша заменица помоћника америчког Министра одбране Евелин Фаркаш, „почишћена“ из Пентагона након септембарског састанка лидера САД и Русије, упутила је савете будућем Председнику САД како да се понаша према руском Председнику Владимиру Путину, кога назива „агресивним аутократом“, преноси Правда.

Међу тим препорукама су и оне које се тичу америчке политике на Балкану. Даље успостављање стабилности на Балкану захтеваће да се супротставимо Русији, каже Фаркашова у тексту објављеном у часопису Политико.

„Ваш претходник (актуелни Председник Барак Обама) је то учинио са ширењем чланства НАТО на Црну Гору. У тренутку кад САД имају шта да славе након 20 година постдејтонског мира у бившој Југославији, Русија ради на поткопавању стабилности и интегрисања држава–наследница Југославије у НАТО и ЕУ. Дипломате ЕУ и САД морају заједно да јачају босанску државу кроз политичку реформу и обуздавањем српског сепаратизма који подстиче Русија. А чим Косово добије оружане снаге са уставним овлашћењима, НАТО треба да укључи ту државу у програм Партнерства за мир“, наводи Фаркашова која је смењена у октобру, након што је сусрет лидера САД и Русије на маргинама Генералне скупштине УН донео извесно отопљавање у односима Москве и Вашингтона.

putin-amerika-2

Два главна Путинова циља, по њеним речима су одржање на власти и поновна изградња Русије као велике силе. То, напомиње она, само по себи не угрожава америчке националне интересе.

„Претња је у томе што Путин то покушава да постигне ревидирајући међународна правила и норме који су критички важни за америчку безбедност.“

Савети садрже и инсистирање на повратку Крима Украјини, као и на доказивању одговорности Русије за обарање малезијског авиона изнад Донбаса.

На војном фронту каже да се мора учинити више да би се Русија одвратила од даљих војних акција, што значи, да се „настави распоређивање опреме за обуку и операције у ванредним ситуацијама у рањивим балтичким и балканским земљама и у Пољској и активно помагање савезницима да прекину зависност од руске војне опреме“.

Бивша званичница Пентагона такође препоручује формирање тима који би се супротставио „руској пропаганди“, а који би имао подршку и „обавештајне ћелије“.

Фаркашова, Американка мађарског порекла, у Пентагону је била одговорна за Русију, Украину и Евроазију, као присталица „чврсте линије“ у односима са Русијом. Залагала се за прекид војних контаката Русије и САД због несугласица око Сирије, била је један од иницијатора издвајања војне помоћи Украине у висини 244 милиона долара, као и један од главних заговорника уласка Црне Горе у НАТО. Подржавала је и ширу војну сарадњу са Грузијом и активирање мултилатералне сарадње са три државе на Кавказу.

Ката

Тагови: ; ;