Око 70% грађана Русије сматра да, из безбедносних разлога, не треба путовати у иностранство.

 

При томе, две трећине Руса у последњих пет година није прешло границу, резултати су истраживања независног Левада центра.

 

Према објављеним резултатима анкете, око 45 % њих је изјавило да је постало сувише опасно посећивати друге државе и да од таквих путовања треба привремено одустати.

 

luksuz-destinacija-rusija-soci-letovanje-odmor-11

 

Четвртина Руса сматра да су грађани одавно то требали да ураде.

 

Супротно мишљење има 10% испитаника. Тако је 7% уверено да опасности нема више него што их је било раније и да зато нема разлога да се одустаје од путовања. Још 3% је приметило да се «сада због панике може јефтино одморити».

 

Само 11% учесника у анкети је изјавило да ствар није у опасности од терористичких напада или природних катастрофа, већ у «сувише скупом одмору у иностранству».

 

Анкета Левада центра је показала да 65% грађана за последњих пет година није прешло границе Заједнице независних држава.

 

Међу њима је највише становника села и то 82% старијих од 55 година и са ниском зарадом.

 

Анкета је спроведена у децембру на репрезентативном узорку од 1600 испитаника у 137 насељених места 48 руских региона.

 

Ситуација са страним туризмом у Русији се нагло погоршала у октобру и новембру прошле године, када је у Египту у терористичком нападу оборен руски путнички авион, а на граници са Сиријом руски бомбардер Су-24.

 

Руске власти су тада прекинуле авиосаобраћај са Египтом и забраниле туристичке аранжмане за Турску. Експерти сматрају да је од тада продаја тура за иностранство опала за 70% у односу на 2014 годину. Поред тога, на продају тура имао је утицај и оштар пад руске рубље који је почео почетком децембра.

 

Ката

Тагови: ; ;