Русија се данас успротивила турском захтеву да се искључи курдска група из сиријских мировних преговора и навела да очекује од изасланика УН да се одупре «уценама» Турске и других, преноси Бета.

Руски Министар спољних послова Сергеј Лавров је такође демантовао наводе да је Москва позвала сиријског Председника Башара Асада да сиђе са власти и рекла да може да му понуди политички азил. Он је демантовао прошлонедељне извештаје према којима је шеф руске војне обавештајне службе отпутовао у Дамаск да покуша да убеди Асада да оде са места Председника. Лавров је рекао да није било разлога за такав пут јер је Асад посетио Москву прошле јесени и имао дуге разговоре с Председником Владимиром Путином.

download

«Нико није тражио нити нудио никакав политички азил», рекао је Лавров и додао да је Асад обећао Путину да ће разговарати са опозицијом на мировним преговорима, укључујући и наоружане групе и да ће ангажовати «патриотску» опозицију у борби против групе «исламска држава» уз сиријску војску.

Лавров је нагласио да курдска група из Партије демократске уније (ПИД) има важну улогу у борби против «исламске државе» и представља важан део политичког решења у Сирији. Турски Премијер Ахмет Давутоглу изјавио је данас да се Турска категорички противи учешћу сиријских Курда из Партије демократске уније на мировним преговорима у Женеви.

«Категорички смо против тога да Партија демократске уније (Западног Курдистана у Сирији) и припадници Народне заштитне јединице (оружаног крила Партије демократске уније) буду за столом», рекао је Давутоглу, и додао да се Турска не противи другим курдским представницима. Он је подсетио да покрете блиске Радничкој партији Курдистана (ПКК) сматра «терористичким организацијама».

Ката

Тагови: ; ;