Муслимани београдских насеља Земун, Ледине, Батајница и Борча последњих месеци мета су врбовања радикалних исламиста — сазнају «Новости». Они делују махом по приватним кућама, али и у околини званичних џамија. Њихов циљ је да за свој покрет привуку локално ромско становништво, које мобилишу под велом хуманитарног рада и солидарности.

vehabije 205_620x0

Рубна београдска насеља, према сазнањима нашег листа, посећују и појединци повезани са екстремистичким круговима из њихових упоришта у Босни, али и из Новог Пазара. Радикално учење ислама шире у тишини и ван кругова исламских верника. На мети су најчешће локални Роми, који се изјашњавају као муслимани, али не живе према обичајима које налаже Куран. Агитатори се њима представљају као активисти исламских организација, којима је наводни циљ помоћ сиромашним верницима.

 

«Пошто стекну поверење, почињу са ширењем обичаја и начина живота којих се држе вехабије — каже извор «Новости».  Обећавају новчану помоћ, рад у иностранству и школовање деце. Породице које им делују као погодан «материјал» настоје да удаље од локалних џамија и поштених имама и увере их да Исламска заједница Србије не проповеда исправно учење ислама.»

 

 

Житељи насеља у којима су смештене муслиманске богомоље у престоници нерадо говоре о присуству радикалних исламиста. Запажају, међутим, све више мушкараца обучених у кратке панталоне, са препознатљивим брадама, који радо говоре о религији.

 

«У овом крају је одувек било муслимана, али одскоро смо сведоци да је међу њима све више Рома — рекао нам је један од власника угоститељске радње на улазу у земунско насеље Алтина. — Поједини пуштају муџахединске браде и све чешће размењују поздраве «Селам алејкум». Виђамо и момке налик вехабијама, али засад никога не угрожавају.»

Да се пред очима државе спроводи тиха исламизација, која носи и екстремистичка обележја, сматра и професор београдског Факултета безбедности Дарко Трифуновић. Он подсећа да се у Србији осећа све јачи утицај радикалног ислама чији су носиоци такозване хуманитарне организације које промовишу и тероризам.

 

«Циљна група је ромско становништво које постепено напушта ромске обичаје и културу и окреће се исламу — децидиран је Трифуновић. — У Србији делују и експоненти држава које финансирају тероризам и верске ратове. Ова врста агитације подразумева злоупотребу религије и њено коришћење за промоцију вредности које су далеко од изворног ислама.»

 

 

Професор Трифуновић напомиње и да Исламска заједница Србије са овим проблемом не може да се избори сама, као и да јој је потребна помоћ државе. Проблем је, по његовом мишљењу, и што у Србији не постоји пропис који би вехабизам и деловање екстремиста ставио ван закона.

Опширније на сајту «Вечерње новости»

 

Тагови: ; ;