Зараћене војске у Сирији настоје да се прегрупишу након што су су терористи после пораза код Рабије и Салме готово напустили северну провинцију Латакију, а на југу важан град Шејх Мискин.

 

Сиријска армија већ је заузела нови распоред у Латакији на шта указује чињеница да је Руско ваздухопловство обновило ударе како би им рашчистило пут до планинског упоришта терориста Кинсабе. То је станица на путу ка раскрсницама Џиср ал Шугур, важног града од кога се очекује напад на провинцију Идлиб уз турску границу. Истовремено су појачања стигла иу долину Ал Габ за напад на Џиср ал Шугур преко Сирманије.

 

calle-de-alepo-tras-combates

 

Велике колоне крећу се и око Алепа, стотинак километара на западу, међутим, правци будућих напада нису јасни. У северни део подељеног тромилионског града у уторак увече ушла је километар дугачка колона возила Џебхат ан Нусра. Такође, сиријска војска већ одавно упућује појачања у град, укључујући ирачке шиите и иранске добровољце, а терористи се плаше да ће ис те стране ударити на Идлеб.

 

Источно од Алепа сиријска армија и даље је активна и протекла четири дана заузела је неколико села. У уторак је војска стигла надомак индустријске зоне, термоелектране и великог хемијског завода. Познато је да је у ту област упућено 8.000 војника који су прошли тек основну обуку, а њиховим усавршавањем бави се 50 руских маринаца.

 

Извештачи са терена нагађају да је циљ сиријског напредовања источно од Алепа да се створи што шира зона у којој би биле размештене нове трупе пред предстојећи напад. Међутим, неизвесно је да ли ће Сиријци потом наставити са истока ка Алепу и покушати да опколе велику терористичку групу или ће кренути северно ка Ал Бабу и ауто-путу којим би се пробили ка Курдима на десној обали Еуфрата. Тиме би средиште «исламске државе» било одсечено од турске границе.

 

Ката

Тагови: ;