Ријад тражи састанак са највећим произвођачима нафте, укључујући и чланице ОПЕК, како би се размотрила ситуација, цене и могући резови, преносе светски медији.

 

56095c5b-4a04-461c-9a30-753a0a0a0a64-nafta-718x446

Саудијска Арабија је преузела иницијативу, изашла је са предлогом да се производња нафте смањи, то ће бити тема на сасанку ОПЕК у феруару где ће учествовати представници нафтних гиганата из Русије.

 

«Саудијска Арабија предложила је да се размотри могућост смањења експлоатације нафте. Плус, у фебруару ће бити одржано заседање ОПЕК-а, у којем ћемо ми учествовати», рекао је директор «Трансњефта» Николај Токарев после саветовања у Министарству енергетике Руске Федерације с представницима руских нафтних и гасних компанија.

 

Према његовим речима, мањи обим експлоатације нафте могао би да буде један од механизама за постизање равнотеже цена нафте у свету.  Ипак додаје да технички, то није тренутно могуће због хладноће.

 

 

И Ријад и Москва су омекшале су своје ставове у вези са тренутном политиком подстицање извоза како би се надокнадили губици од јефтиније нафте.

 

 

Руска новинска агенција ТАС известила је у среду да је руска нафтна компанија Лукоил затражила од Кремља да сарађује са ОПЕК-ом по питању ограничења производње.

 

 

 

 

(Дневне новине Правда)

 

Тагови: ; ; ; ; ;