Одлазећи амерички амбасадор у Србији Мајкл Кирби изјавио је да не мисли да постоји избор између ЕУ и Русије, али и да, такође, не мисли ни да је Русија економски модел који Србија може да следи. Кирби је оценио и да одржавање парламентарних избора у Србији пре рока има смисла, јер Влада мора да буде јака.

 

«Различите земље ЕУ имају различите односе са Русијом. Не мислим да постоји избор између ЕУ и Русије. Али не мислим ни да је Русија економски модел који Србија може да следи. Тешко да Србија може да опонаша земљу чија је економија заснована на нафти, природном гасу и никлу, а немате ни толики број грађана, ни толику територију «, рекао је Кирби у интервјуу за» Данас «.

 

download

 

На питање да ли мисли да утицај Русије у региону може порасти до те мере да Русија може бити алтернатива за ЕУ и НАТО, односно алтернатива коју би Србија могла да изабере, Кирби је одговорио да има утисак да је Србија одабрала да се придружи ЕУ, као економском моделу и моделу владавине права и многих других ствари, система вредности.

 

«Имате много већу трговинску размену са ЕУ него са Русијом. У 2015 опао је извоз српских хране у Русију упркос могућностима. Недавна анкета коју сам видео показала је да је Русија за грађане Србије далеко од врха привлачности. Показала је да би 43% Срба радило у ЕУ, 23% у САД и 11% у Русији «, прецизирао је амбасадор САД.

 

Амерички дипломата је оценио да је видљиво много тога што је Влада овде учинила да унапреди живот грађана Србије на практичан начин.

 

«Драго ми је што и Србија и ЕУ сматрају да је Србија на путу ка ЕУ. Отварање поглавља је огроман корак напред. Што се мене тиче, Србија је увек била европска земља, у њеном средишту. Једна од ствари које сам научио о старом Риму јесте да су се римски цареви рађали у Србији. Ми луцкасти Американци смо мислили да су римски цареви из Рима. Испоставило се да је четвртина њих рођена у Србији «, рекао је Кирби. Он је још оценио, говорећи о ванредним изборима, да има смисла што су сада избори, јер, како је додао, Влада мора да буде снажна, стабилна, ефикасна у пролажењу кроз свих 35 поглавља са ЕУ.

 

«Мој утисак је да ће грађани одлучити да остану на европском путу 24 априла или када год», додао је амбасадор Кирби.

 

«Превремени избори у Србији имају смисла»

 

«Има смисла што су сада избори, тешко је предвидети за две године. Влада мора да буде снажна, стабилна, ефикасна у пролажењу кроз свих 35 поглавља са ЕУ», казао је Кирби за издање листа «Данас».

 

Коментаришући наводе и оцене да било која влада у Србији не може бити промењена без сагласности САД и ЕУ, Кирби је одговорио да људи у Србији «воле гласине».

 

«Радимо са владом коју грађани изаберу. Наравно, желимо владу која са нама жели да сарађује, али мислим да то жели влада сваке земље», казао је Кирби.

 

Ката

Тагови: ; ; ; ;