Завршен девети Међународни филмски и музички фестивал на Мокрој Гори.

 

Прохујало је 30 филмова. 17 су били такмичарски, а филмска олуја у Мокрој Гори завршена је доделом награда најталентованијим младим ауторима. Најважнија награда «Златно јаје» је припаламађарском редитељу Дејвиду Борбас за филм «Вартбург», «Сребрно јаје» уручено је Базелу Халилу из Палестине за остварење «Аве Марија», а «Бронзано» Марији Гусковој из Русије за «Еркинов повратак». Специјалном наградом награђен је «Град» Маше Шаровић, а признање «Вилко Филач» за најбољу фотографију припало је остварењу «Аве Марија».

 

kul-Kusta-Kustendorf-02-270

 

За 17 младих аутора из Бугарске, Кине, Хрватске, Мађарске, Исланда, Ирана, Мексика, Палестине, Русије, Србије и Шпаније, «Кустендорф» је више од филма. Последњег вечери деветог издања престижне смотре, великани покретних слика заузели су своје место у гледалишту, а фестивалска светла у «Проклетој авлији» обасјала су њих.

 

Дела учесника такмичарског програма вредновао је жири којим је председавала Мажида Абди, филмски продуцент и аутор документарних филмова из Етиопије. На истом послу са њом били су и Дивна Вуксановић, српски књижевница, филозоф и теоретичар медија, као и Фламинио Задра, фимски продуцент из Рима. Као и претходних година, селекторка такмичарског програма била је Дуња Кустурица.

 

«Овај фестивал у недођији пуних 9 година траје захваљујући држави Србији, а ове године и руским пријатељима из «Гаспромњефта». Јубиларно 10 издање показаће да је «Кустендорф» немогуће избрисати са мапе најважнијих и најинтересантнијих догађаја у Европи», рекао је Емир Кустурица затварајући фестивал, а преносе Новости.

 

Завршној свечаности у Дрвенграду присуствовао је амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин.
«Понуђени филмови младих аутора су веома моћни. Важно је да филм мења слику света, да подстиче друштвену свест нудећи мало више од естетског доживљаја», став је председнице жирија Мажиде Абди.

 

Ката

Тагови: ; ;