Украински Председник Петар Порошенко и руски вице-премијер Јуриј Трутњев, који је предводио делегацију своје земаље на Светском економском форуму, замало се у Давосу нису потукли за време доручка који су организатори приредили за шефове делегација.

porosenko-650x433

Према извештају московског дневног листа „Известиа”, Трутњев и Порошенко су седели један у близини другог. Почели су да разговарају прилично мирно, али је „температура” разговора почела да расте. Још није јасно како је текао сам разговор и на чему је „пукло”, али је чињеница да су обојица скочила са својих места.

Извор у руској делегацији рекао је поменутом листу: „Прешло се на лични терен. Устали су и похватали се за сакое. Морали смо да их растављамо. Порошенко очигледно није водио рачуна да му телохранитељи нису били у близини”.

У сваком случају, да је конфликт отишао само мало даље – Порошенко не би имао никакве шансе. Трутњев има пети дан у каратеу и безмало сваки дан тренира.

Ваљда је то синуло и Порошенку који је свечану вечеру напустио пре краја.

Трутњев је данас о „инциденту” обавестио Владимира Путина и чланове руске Владе.

То је навело Путина да на индиректан начин каже да је добро што се све завршило без „финала” који не би био добар за украинског Председника. За то је искористио ове стихове Владимира Висоцког: „Открио сам бицепс нехотице, чак сам и сако скинуо да се боље види”.

Трутњев је прихватио ову игру речи: „Поштено говорећи, тако је некако и било. Зато што су свему претходили прилично оштри напади Јенса Столтенберга (генералног секретара НАТО). Ја сам им напросто указао како све види 90% од 146 милиона становника Русије”.

На ово га је Путин – са осмехом на лицу – замолио пред осталим министрима: „Полакше, ипак! Слажеш ли се?”

Ово је фактички била молба: ако вам се путеви поново укрсте – немој да га бијеш..

Порошенко и званични Кијев засада о „инциденту” мудро ћуте.

Ката

Тагови: ; ; ;