Двадесетогодишњи Албанац са Косова Ардит Феризи, оптужен за хаковање личних података више од 1.000 америчких функционера и слање тих података такозваној Исламској држави у Сирији, појавио се пред америчким савезним судом у Вирџинији.

 

косовски хакер

 

Ово је његово прво званично појављивање у САД од када је изручен из Малезије, где је у октобру прошле године ухапшен по америчкој потјерници.

Феризи, за кога се верује да је лидер групе хакера са Косова, провалио је у компјутерски сервер једне онлајн продавнице и украо личне податке 1.351 припадника америчког војног особоља, наведено је у оптужним документима, преноси Ројтерс.

У кривичној пријави се наводи да је Феризи тај списак проследио члановима Исламске државе, укључујући британског хакера Јунаида Хусеина, који је дао линк за списак у коментару на Твитеру 11. августа у коме је стајало: «Ново: Хакерска дивизија Исламске државе хаковала војску и владу САД».

Феризијеве поруке на Твитеру другим Твитер налозима повезаним са ИД показују да је он такозваној Исламској држави нудио и да им уради компјутерски програм који би им омогућио да постављају пропаганду «која неће моћи да се обрише», наведено је у судским списима.

Један амерички функционер је рекао да је Феризи «први случај те врсте» када је његово хапшење објављено прошле година, али он је један од најмање 79 појединаца које су амерички тужиоци оптужили за кривична дела везана за ИД у протекле две године, наводи Ројтерс.

Феризи ће се следећи пут појавити пред судом у петак, а за ту прилику именован је преводилац за албански. Уколико буде осуђен, максимална казна би могла бити 35 година затвора.

 

 

РТРС

Тагови: ; ;