Serbian 2016 КДЕ: Ћирилични оперативни систем (ВИДЕО)

Доступна је за преузимање нова верзија оперативног система Serbian GNU / Linux 2016, са КДЕ графичким окружењем. Графички дизајн новог издања посвећен је старим рукописима и почетку штампарства у Србији.

serbian-2016

Serbian долази подешен на ћириличну опцију, а кроз системске поставке може бити одабрана и латиница, као и ијекавица за обе варијанте. Као основа за образовање дистрибуције коришћен је Дебиан (Jessie) у својој актуелној верзији, са КДЕ графичким окружењем. Поред Дебиан складишта, за извор софтвера употребљене су Мозила и Деб-мултимедиа ризнице, као и неколико независних пакета.

 

 

Serbian 2016, као и претходна два издања, намењен је свим корисницима који желе да имају оперативни систем на српском језику. Намењен је и као могући избор за садашње кориснике власничких оперативних система.

 
ИСО слика која је доступна за преузимање износи око 1,4 гигабајта, а на њој се поред уобичајених програма који долазе уз КДЕ графичко окружење, налази и колекција програма који ће корисницима омогућити квалитетно извршавање постављених задатака. Сви прединсталирани програми су преведени на српски језик. У односу на претходну верзију, пар апликација добило је замене, па садашњи избор изгледа овако:

 

• Dolphin и KFind за управљање и претрагу фајлова
• Synaptic и Gdebi за управљање и инсталацију пакета
• Графички програми GIMP и Gwenview
• Канцеларија: LibreOffice, КOрganizer, Okular, Kwrite, Kate
• Мултимедија: Clementine, VLC, SMPlayer, K3b, Guvcview, Curlew, Great Little Radio Player
• Интернет: Iceweasel, Chromium, KMail, KTorrent, Konversation, uGet, Skype, Kopete, QuiteRSS
• Алати: Konsole, Ark, Klipper, Sweeper, Kcalc, KColorChooser

 

За новајлије на Линуксу, важна информација је да инсталациони процес је једноставан и траје краће од 10 минута, а на сајту debian-srbija.iz.rs можете добити и сва неопходна упутства. Графички интерфејс инсталационог поступка подразумевано је подешен на ћириличну опцију, док је управљање тастатуром на латиници. Ако до сада нисте видели како изгледа инсталација, доступан је и видео материјал. По инсталацији, Serbian ће заузети нешто више од 4 гигабајта, тако да би било пожељно да му, за удобно деловање, одредите 10 до 15 гигабајта.

 

Ката