У Литванији је данас почело суђење против 65 бивших совјетских званичника који се терете за ратне злочине, злочине против човечности и друга кривична дела током насилног сузбијања покрета за литванску независност 1991 године, јавља Бета.

 

Само су двојица оптужених данас били у судници у литванском главном граду Виљнусу и они су негирали оптужбе.

 

Gorbacov_Mihail

 

За већину оптужених се верује да су у Русији која одбија да их изручи те ће им бити суђено у одсуству.

 

Међу оптуженима су бивши совјетски политичари, војни званичници и функционери КГБ-а који се сматрају одговорним за насилно гушење демонстрација током којег је страдало 14 људи.

 

Очекује се да суд позове стотине сведока, па би суђење могло да потраје месецима.

 

Обојица оптужених који су доступни литванским властима су руски држављани — један живи у Литванији, док је други ухапшен 2014 године док је из Русије улазио на литванску територију. Они су негирали кривицу и казали да су били само војници који су слушали наређења.

 

Тужиоци су годинама радили на случају оптужујући Русију да одбија сваку сарадњу у потрази за осумњиченима и њиховом изручењу Литванији.

 

Први Председник Литваније након стицања независности Витаутас Ландсбергис поздравио је почетак суђења, али је казао да ће они који су заиста одговорни тешко изаћи пред суд.

 

«Главни осумњичени, последњи председник Совјетског Савеза Михаил Горбачов, је изостављен из оптужнице», рекао је Ландсбергис.

 

Ката

Тагови: ; ;