Кад бивши директор „Freedom House“ позива да се затворе руски медији које финансира Влада Русије, значи ли то да треба затворити и Би-Би-Си јер га финансира британска Влада? Откако је у Србији отворен Спутњик, Америци то смета, с обзиром на то да се плаши да ће Русија тиме да пољуља медијски монопол Запада.

 

Дејвид Крамер, бивши директор америчке „Freedom House“, која слови за организацију која се бави заштитом људских права и демократије, предложио је да се затворе руски медији телевизија РТ и агенција Спутњик.

 

1100294545

 

Крамер у интервјуу литванском листу „Веидас“ предлаже да се прате токови новчаних средстава руских медија, који се иначе финансирају из државног буџета, или да се просто затворе „не због онога што објављују, него због извора из ког узимају новац“.

 

Руски политиколог Андреј Суздаљцев, доцент са Више школе економије, пита шта би у том смислу било са западним медијима, с обзиром на то да се, на пример, Русима не свиђа оно што Би-Би-Си говори на рачун руског Председника?

 

„Сада Би-Би-Си говори нашироко о томе како је наводно Председник Путин дао одобрење да се ликвидира пребегли обавештајац Александар Литвињенко. Подсетићу овде да Би-Би-Си финансира британска Влада. Да ли би онда требало да ми тражимо да се затвори Би-Би-Си? Практично у свакој држави, па и у САД, постоје медији које до неке мере контролише власт, односно који се финансирају из буџета, то јест новцем пореских обвезника“, наводи Суздаљцев.

 

Са друге стране, Андреј Корибко, амерички експерт за међународне односе, Блиски исток и Источну Европу, сматра да ова агресивна реакција бившег представника ове америчке организације не изненађује, јер су у последње време руски медији раскринкали и показали свету много тога што САД чине.

 

„Откако је у Србији отворен Спутњик, Америци то смета, с обзиром на то да се плаши да ће Русија тиме да пољуља медијски монопол који су западна средства информисања досад имала на овом подручју. САД желе да контролишу Балкан и одатле таква панична реакција на Спутњик. Али, то се не дешава само у Србији — а ово сам поменуо само као пример, већ заправо свуда где су отворени руски медијски хабови, то су места или региони где је до тада Америка имала своју медијску доминацију“, примећује Корибко.

 

Он истиче да сада, када је Русија све активнија у својој намери да свету прикаже информације из сопствене перспективе, бранећи своје позиције у међународним односима (посебно треба нагласити и све оне лажи које Запад пласира у вези са ситуацијом у Сирији), САД не знају шта да раде и „понашају се као размежено дете“.

 

Ката

Тагови: ; ;