28. јануара у главном граду Бугарске, око хиљаду људи изашло је на спонтани протест против безакоња у тој земљи. Људи су се окупили на тргу Народне скупштине и буквално испунили центар престонице.

 

Националне заставе, портрети бугарских народних хероја као што су Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и плакати са слоганима «НАТО напоље из наше земље», «Зауставите америчку окупацију», могли су се видети данас испред парламента.

 

Незадовољство људи је експлодирало у последњих неколико дана због покушаја прекрајања историје након што је Бугарска забележила страшних 500 година турског јарма. Наиме, сугерише се да се ропство под Османлијама назове «присуством» или чак «сарадњом» са Турцима, као и да се из школских уџбеника уклоне велики бугарски аутори.

 

Људи су се побунили и изашли у одбрану своје историје. Овај напад на историју многи сматрају као диктатуру САД, које не оклевају да се отворено мешају у унутрашњу политику земље и да намећу своју вољу.

 

Међутим, било је и провокација — наши читаоци су нас обавестили да се на протесту појавила група која је покушала да изазове нереде — ова информација је дошла брзо и до медија, а било је и хапшења демонстраната.

 

Главни резултат данашње акције је оставка министра просвете.

 

Тагови: ; ; ;