Пре неколико деценија, када је СССР био на врхунцу моћи, Восточниј је био најстроже чувана тајна Кремља, сакривена у дубокој дивљини непрегледних тајги. Данас, та локација на далеком истоку Русије представља идеално место за изградњу новог лансирног центра.

 

Идеју о оживљавању Восточнија представио је Председник Русије Владимир Путин, који ту жели да изгради нову свемирску луку.

 

kosmodrom-vostocnij1

 

Восточниј је од Москве удаљен седам сати лета, колико траје пут до најближег насељеног града Благовешченка, након чега је потребно још 90 минута лета хеликоптером преко подручја непрегледне дивљине како би се коначно стигло до лансирног центра.

 

Восточниј је идеалан јер у случају неуспешног лансирања не постоји опасност да ракета или шатл падну у насељено подручје. Овај далекоисточни космодром удаљен је од цивилизације, укључујући и постројења и фабрике који производе свемирску опрему. Свака ракета до Восточнија путује железницом из Самаре, а пут износи невероватних 6000 км.

 

Лансирање ракета контролисаће компјутер и свега једна особа, с обзиром да је руска технологија знатно узнапредовала у односу на период совјетске ере.

 

angara

 

Оживљавање Восточнија и модернизација дигиталних система и технологије представљају огроман корак за руску свемирску индустрију.

 

Нова ракета „Ангара“ замениће совјетског „свемирског ветерана“, ракету „Протон“, која је изузетно штетна по околину због свог токсичног горива.

 

Оно што представља препреку изградњи оваквог центра јесте чињеница да је буџет за свемирске инвестиције за наредних десет година преполовљен, и износи „свега“ 14 милијарди долара.

 

Ипак, то изгледа не представља сметњу за Кремљ, који је најавио лансирање „Ангаре“ за почетак априла.

 

Ката

Тагови: ; ; ;