Пентагон се жалио на руски Су-27 који је на небу изнад Црног мора пресрео шпијунски авион америчког ваздухопловства. Наши војни стручњаци верују да су Американци хтели да прикупе информације о ваздушном систему одбране на Криму. Међутим, то се није десило. Мајсторски маневар руског пилота довео је до тога да шпијуни привремено изгубе контролу над својим авионом.

 

xw_1207510

Изјава Пентагона о инциденту са америчким шпијунским авионом и руским борцем Су-27 звучи као холивудски сценарио.

 

Негде изнад Црног мора. 25. јануар, 2016.

 

«Руски Су-27 пресрео је небезбедно и непрофесионално амерички Боинг РЦ 135У (Boeing RC-135U) који је обављао лет на редовној линији у међународном ваздушном простору изнад Црног мора»,  рекао је Даниел Хернандез.

 

«Небезбедно и непрофесионалано» — класична процена Пентагона. Руски борац пришао је на 6 метара америчком авиону, а затим направио оштар заокрет и одлетео. Према извору из Пентагона, издувни гасови из мотора руског авиона «нарушили су управљање» америчког извиђачког авиона!

 

 

«А шта тражи америчка авијација, а нарочито њихов извиђачки авион, па нека је то и на небу изнад неутралних вода, тако близу руске границе? Руски авиони не лете изнад Мексичког залива или региона Сан Франциска.
Руска авијација не ради ништа другачије од авијације других земаља — она штити свој ваздушни простор. Авиони НАТО-а стално прате наше борбене авионе у неутралном ваздушном простору и ми не дижемо буку сваки пут када се тако нешто деси»- прокоментарисао је војни експерт, директор Центра стратешке коњунктуре Иван Коновалов.

 

Ваздухопловство САД има два авиона РЦ-135У (RC-135U Combat Sent). У складу са међународним споразумима, такве летове ови извиђачки авиони могу обављати само на граници са САД. А овај извиђач се изненада појавио на само три минута лета од границе Руске Федерације.

 

«Овај авион има много обавештајне опреме. Они су за кратко време могли да открију нашу противваздушну одбрану. Овај авион може да издржи 12-15 сати континуираног лета. Посаду од 20 до 30 обучених људи. Може да се спусти на 50 метара надморске висине», рекао је заменик команданта Ваздухопловства Русије од 2003. до 2007. године, Ајтеч Бижијев.

 

Американци су прокоментарисали овај инцидент 4 дана након што се он догодио. А то није први такав инцидент. 11. априла, 2015. десило се исто такво пресретање — као да је све прецртано. Само што је то било изнад Балтика.

Тагови: ; ; ; ; ;