До руске луке свињско месо пређе пут од око 7600 км и, под идеалним условима, може стићи за две седмице али је то чешће 40 дана.

Под деалним условима, превоз свињског меса до Русије траје 13 дана. Толико је потребно да контингент стигне најпре камионима из Србије до луке Бар, а потом морским путем, око Европе, до луке у Санкт Петербургу.

svinjsko-meso-5

За то време, према рачуници произвођача, месо пређе око 7600 км и у једном делу чак плови кроз воде Атлантског океана. Када би нам био дозвољен друмски превоз, до исте дестинације делило би нас мање од 2500 км, а путовање би трајало само два до три дана.

А све то зато што ЕУ забрањује извоз наше свињетине, пошто Србија и даље вакцинише свиње против класичне куге. Није нам дозвољен чак ни друмски транспорт преко територија држава чланица.

Пут преко «пола света», логично, чини наше месо све мање конкурентним. Али морски правац, тврде произвођачи, тренутно је економски најисплативији, јер тако најбрже стижемо на московско тржиште.

ek_Mapa-transporta-Srbija-Luka-Bar-S-Peterburg

«Уговарање и реализација извоза отежана је због удаљености и нестабилности тржишта Руске Федерације, трошкова и врста транспорта. Проблем је и нестабилна рубља» каже Тијана Анђелић, директорка «Карнекса».

«Ако неки производи путују до Русије у просеку 40 дана, уместо 3, све је јасно. Тиме је онемогућен пласман полутрајних производа са краћим роком трајања, а трошкови дистрибуције су повећани три до четири пута», објашњавају у «Неопланти». На руском тржишту су, додају, најтраженије свињске полутке. Оне се продају индустријама меса које их даље користе у производњи».

Доминантни извозници свињетине у Русију су Бразил и Аргентина, који имају изузетно високе субвенције у сточарству. Потенцијално већи снабдевач је и Кина.

Ката

Тагови: ; ; ;