Пријатељи и симпатизери лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића одржали су данас протестни митинг на Тргу Шумадија у северном делу Косовске Митровице са којег су од Еулекса затражили да се он одмах и безусловно пусти на слободу.

 

Са импровизоване говорнице грађанима су се обратили његови партијски другови Игор Симић и Ксенија Божовић, пријатељ који живи јужно од Ибра Живојин Ракочевић, представник глувих и наглувих Светомир Радисављевић а у име Владе Србије заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев.

 

kosovskamitrovica

Били су присутни и челници локалних самоуправа са севера Косова, официр за везу Беогрда и Приштине Дејан Павићевић, житељи средина јужно од Ибра и расељени Срби а на транспарентима је писало „Судите по праву а не по сили”, „Слобода за Оливера”, „Истином до слободе”…

 

„Од Еулекса очекујемо да у што краћем року преиспитају срамну одлуку квази суда, да је укину и врате на колосек правде и права. То је једини начин да спасу душу и образ и да дођемо до истине”, рекао је Игор Симић., јавља Бета.

 

Симић је упозорио да живимо у „тешким временима” и да то што неко није починио никакво кривично дело „за Еулекс није меродавно”.

 

„Наћи ће они два сведока и три листа папира да вас осуде”, рекао је он.

 

 

Ксенија Божовић је у име Оливера Ивановића послала поруку онима који су му судили, да га неће сломити.

 

„Оливер није крив, то сте ви у својој пресуди и рекли, али сте одлучили да га ни за шта осудите на девет година затвора”, рекла је она у обраћању правосуђу Еулекса.

 

 

Она је затражила од свих политичких представника Срба да сваки разговор са представницима међународне заједнице почну питањем: „Шта је са Оливером и његовим људским правима?» Она је позвала Владу Србије да примени реципрочне мере и према Еулексу коначно покаже да га поштује колико Еулекс поштује Владу Србије и њене гаранције.

 

Живојин Ракочевић је оценио да ће Србе на Косову задесити судбина Срба у Хрватској, уколико Београд не изађе из преговора са Приштином.

 

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев подсетио је да Срби добро знају шта је право и правда дуже и боље од оних који сада ту правду и право деле.

 

kosmitrovica(Фото «Танјуг»)

 

 

„Ако кажу да нема доказа за крвнике путника аутобуса који је дигнут у ваздух код Подујева, за убице деце у Гораждевцу, о каквом праву и правди говоримо?”, запитао је Козарев.

 

Он је нагласио да је то шамар свим Србима у Косовској Митровици и на Косову али и „песница у лице” српском народу и држави Србији. Козарев је позвао грађане да буду достојанствени, храбри и стрпљиви и да сачекају да се другостепени поступак заврши. Он је обећао да је Србија ту да буде правде и за Оливера и за српски народ на Косову и Метохији.

 

На скупу је прочитано писмо подршке председника Одбора за помоћ Србима са Косова из Републике Српске а учесници протеста су прошетали до суда у коме је суђено Ивановићу, где је затражена слобода за њега.

 

Скуп је протекао без инцидената.

 

 

 

Политика

Тагови: ; ; ; ;