Турски држављанин чије изручење тражи Русија, јер је наводно одговоран за убиство једног од два пилота обореног руског војног авиона, се појавио на једној сахрани у Истанбулу и рекао да ће се вратити у Сирију.

Турски ловац је 24 новембра прошле године оборио руски војни авион изнад турско-сиријске границе, што је значајно погоршало односе званичне Москве и Анкаре.

56585a5fc36188f5688b460c

«Ја сам и овде и тамо. Одлазим и враћам се. Сад сам дошао на сахрану, а онда ћу се опет вратити», рекао је Алпарслан Челик јуче новинарима током сахране члана турске Партије националистичког покрета (МХП) Ибрахима Кучука који је погинуо у руским ваздушним нападима на једно туркменски насеље у Сирији, пренео је лист «Хуријет».

Челикова изјава наводи на закључак да ће се он вратити у Сирију и борити се против милитаната «исламске државе».

Према наводима турских медија из 2014 године, Челик је путовао у Сирију и Ирак како би се борио на страни националне мањине Туркмена који су мета напада џихадиста.

Челик, држављанин Турске који тврди да је убио руског пилота Олега Пешкова, изјавио је на Кучуковој сахрани: «Мученик Кучук је био наш пријатељ и борио се са нама.»

Након обарања руског авиона, Челик је у видео снимку правдао убиство Пешкова, истичући да је руски пилот бацао бомбе на Туркмен.

«Тај пилот нас је бомбардовао само пет минута пре него што је Турска оборила његов авион, а у тим нападима су погинула и рањена наша браћа. У мојој савести нема места за особу која је бомбардовала туркменске цивиле», рекао је Челик и додао да је освета најприроднија ствар на свету.

Руски амбасадор у Турској Андреј Карлов је изнео тврдњу да је Челик одговоран за убиство пилота Пешкова, а званична Москва је 20 децембра од Анкаре затражила да ухапси Челика.

Ката

Тагови: ; ;