Амбасадори Европске уније и САД у Македонији, Аиво Орав и Џес Бејли, и македонски премијер Емил Димитриев разговарали су данас о темпу имплементације споразума из Пржина и припреми за организовање превремених избора у Македонији.

 

Ambasadori-i-BE-se-Aivo-Orav-dhe-zvkryeministri-Fatmir-Besimi

Орав и Бејли су потврдили спремност да македонским институцијама помогну у припреми избора и саопштили да ће до 20. фебруара објавити да ли су испуњени услови за одржавање превремених избора у Македонији у априлу, пренела је агенција МИА.

 

Они су, такође, македонском премијеру предали списак критеријума које треба испунити до 19. фебруара, а на основу којих ће проценити да ли су се стекли услови за изборе.

 

Амбасадори су те критеријуме доставили и лидерима четири странке које су потписале политички договор из Пржина о превазилажењу политичке кризе у Македонији.

 

Према политичком договору који су у јулу прошле године потписали лидери ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, СДСМ Зоран Заев, Демократске уније за интеграцију Али Ахмети и Демократске партије Албанаца Мендух Тачи, превремени избори у Македонији требало би да буду одржани 24. априла, а пре тога је потребно испунити одговарајуће услове како би они били фер и демократски.

 

 

 

(Фонд стратешке културе)

Тагови: ; ; ;