Представници сиријских Курда, који су очекивали да учествују у преговорима о миру у Сирији, напустили су Женеву пошто нису добили позив, и најављују да их никакве одлуке које тамо буду донете неће обавезивати, јавља АФП.

 

курди женева

 

Салех Муслим, шеф утицајне Сиријске курдске демократске уније (ПYД) отпутовао је у Женеву у нади да ће његова странка добити место за преговарачким столом, али је са својим сарадницима напустио у петак Женеву, изјавио је члан делегације ПYД.

 

«Да, напустили смо Женеву јер нисмо добили позив. Нећемо пристати ни на једну одлуку која буде стигла из Женеве, укључујући споразум о прекиду ватре»- рекао је један од његових сарадника који је желио да остане анониман, рекао је он.

 

Учешће Курда на мировним преговорима било је једна од најкрупнијих тачака спора међу зараћеним странама у Сирији, као и њихових савезника из иностранства.

 

Курдске групације, попут ПYД и њиховог оружаног крила, «Јединица за заштиту народа», инсистирају да је њихово учешће кључно за успех било каквог политичког процеса ради окончања рата у Сирији.

 

ПYД је једна од најуспјешнијих снага у борби против Исламске државе, која је борце те џихадистичке организације отерала са великог подручја на северу Сирије.

 

«Без нас, тај процес ће имати исту судбину као и последња рудна женевских разговора из 2014»- рекао је исти извор ПYД за АФП.

 

Русија такође сматра да Курди морају узети учешће у преговорима о миру у Сирији, али главна сиријска опозициона групација ХНЦ, као и Турска и Саудијска Арабија, које је подржавају, томе се снажно противе, преноси АФП.

 

РТРС

Тагови: ; ;