Стотинак маскираних људи, извршило је ноћас више напада на мигранте у Стокхлому, саопштила је шведска полиција.

 

Полиција је појачала присуство у центру града распоредивши специјалне и хеликоптерске јединице након што је сазнала да су екстремисти планирали синоћ «нападе на малолетне мигранте без пратње» у граду.

 

«Пролазио сам и видео групу маскираних младића одевених у црно како почињу да туку странце. Видео сам како малтретирају троје људи», рекао је један очевидац за лист Афтонбладет.

 

Група од 40 до 50 људи обучених у црно око 21 сат увече тукла је мигранте на железничкој станици, али и свуда по граду.

 

«Тукли су све који нису изгледали као Швеђани», пишу локални медији.

 

 

Сведоци догађаја кажу да је напад на мигранте био страшан. Пре него што је дошло до напада, група од преко 200 људи по Стокхолму је делила ксенофобичне летке на којима је писало «Сада је доста».

 

«Окупили су се са намером да «туку децу миграната» – рекао је Тове Хаг, портпарол Стокхолмске полиције.

 

Он је додао да полиција сада истражује ко су били мушкарци који су раније тог дана делили летке по граду.

 

На флајерима које су делили мушкарци у црном писало је да им је доста да жене у Шведској буду нападане.

 

«Одбијамо да прихватимо уништавање нашег некада сигурног друштва. Ако наше политичке вође и полиција показују више емпатије за убице него за њихове жртве, онда то не може да прође без протеста. Када Шведске улице више нису безбедне да њима корачају нормални Швеђани, онда је наша дужност да решимо проблем», део је текста на флајерима који су дељени пре бруталног напада, пише Дејли мејл.

 

 

 

Полиција сумња да је напад на избеглице освета зато што је млади азилант ножем убио радницу у центру за избеглице у Шведској. Жртва је двадесетдвогодишња девојка Александра Мезер, пореклом из Либана, а мотиви злочина још нису јасни. Напад се десио у осам ујутру у центру за мигранте. Запослени у прихватилишту су морали да држе нападача све док није дошла екипа полиције.

 

 

Шведска је међу чланицама ЕУ, земља са највишим бројем избеглица по глави становника, али је последњих дана најавила да ће протерати десетине хиљада људи како би се изборила са великим приливом избеглица.

 

 

 

РТ/Вечерње Новости/РТС

Тагови: ;