САД су приморане да купују ракетне моторе руске производње упркос рестриктивним мерама изреченим против Русије, изјавио је потпредседник владе Русије Дмитриј Рогозин.

 

rogozin

 

«Санкције против Русије су у свемиру бестежинске», написао је политичар на својој страници на друштвеној мрежи Твитер, коментаришући неспремност Пентагона да престане да користи руске ракетне моторе РД-180.

 

 

Признање Пентагона да је одустајање од руских ракетних мотора РД-180 немогуће изгледа цинично у светлу санкција против Русије.

 

«Хрестоматија цинизма: под санкције потпада конкурентна извозна продукција Русије — уз изузетак оне без које САД никако не могу», написао је Рогозин на својој Фејсбук страници.

 

 

Раније је министарка ратног ваздухопловства САД, Дебора Ли Џејмс, рекла да Пентагон сматра исправним коришћење руских ракетних мотора РД-180 у Сједињеним Државама.

 

Руски ракетни мотори РД-180 се користе у првој класи америчких ракета Атлас, а Сједињене Америчке Државе за сада немају свој аналог. У децембру 2014. Представнички дом Конгреса САД усвојио је предлог сенатора Џона Мекејна да САД потпуно одустану од руских ракетних мотора до 2019. године. Изузетак је направљен за споразум који су закључили «Боинг» и «Локид Мартин» с руским «Енергомашом» до 2019. године. Конгрес САД је за израду америчких ракетних мотора издвојио 220 милиона долара. НПО «Енергомаш» је 24. децембара, 2015. саопштио о закључивању додатног споразума по питању снабдевања Сједињених Држава са још двадесет мотора РД-180.

 

Тагови: ; ; ;