Политички аналитичар Сергеј Соколов се огласио преко портала «Евроазија Дејли» поводом најновијег деловања америчке администрације у Украјини.

hersonska oblast

Како упозорава овај аналитичар — САД стварају ново „Косово“ на територији Украјине.

 

Ради се о Херсонској области која ће, према његовим тврдњама, бити предата у руке Татарима, а под патронатом Сједињених Америчких Држава.

 

Наиме, на чело управе Херсонске области долази Ленур Исламов, вођа операција блокаде Крима, а то је званично потврђено од стране саме администрације Херсонске области. Исламов је један од вођа кримских Татара, а кримски Татари су већ изразили жељу за аутономном облашћу у Украјини.

 

Јањецукова влада је недавно донела одлуку да се успоставе нове управе и нови механизми одбране у кризним украјинским областима које се граниче са републикама ДНР и ЛНР, али међу те области је стављена и Херсонска област која се не граничи са простором захваћеним ратом.

 

Херсонска област се граничи са Кримом, а са Крима не долази било каква претња по Херсонску област, наводи Соколов и каже да је ту кључ америчких интереса. Америка жели још једно «жариште» ради потенцијалних лаких провокација Русије, односно, стварања сукоба са Кримом.

 

«Ако наоружани Татари већ сада праве нереде на контролним пунктовима и даље, шта ће се тек догодити уколико они постану локална власт на територији Херсонске области? Каквим ће се методама служити да «очисте свој нови животни простор»? На територији «аутономије» уосталом већ неколико стотина година живе десетине хиљада Руса и Украјинаца. Треба ли уопште рећи да је први и најближи пример који човеку пада на памет — уништење Срба на Косову и Метохији у бившој Југославији. А план је — ако ћемо веровати том истом Исламову — кримско-татарски батаљон, а како су они сами себе називали «Муслимански батаљон», који ће бити финансиран од стране режима Реџепа Тајипа Ердогана, што је и он сам избрбљао новинарима на једној конференцији.»

 

Соколов каже да ће САД реализовати целу ствар у три корака, подробно објашњавајући цео могући сценарио. Први корак је инсталирање свог човека на власт, у овом случају Исламова, а затим постепено отказивање од украјинских закона, други корак је наметање политичких идеја силом и трећи финални корак јесте распаљивање међунационалног конфликта.

 

Узимајући у обзир све елементе, укључујући и блокаду Крима и терор, најближа аналогија је «Косово», односно, у Херсонској области се ствара ново «Косово», пише Соколов.
Турска је спремна да помогне блокаду Крима

 

Посланик Врховне Раде Украјине Мустафа Џемилев током посете Турској разговарао о плановима за стварање војне јединице на граници са Кримом

 

 

Извор: СД / Fort Russ

Тагови: ; ; ;