Словачка је 28. јануара у Братислави одржала још један протест против НАТО-а.

1

 

У главном граду Чешке је раније одржана иста таква акција са учесницима из Пољске, Немачке, Бугарске, Италије, Словачке, где су представници ових земаља одлучили да удруже своје снаге, па су ову акцију назвали Паневропским протестом против рата и НАТО-а.

 

2

 

Проблем са којим се сусреће свака земља је исти — приликом ступања у овај војни савез, не одржава се никакав референдум. Људи се с тим не слажу, и захтевају од владе излаз из војног блока. Још један проблем са којима се земље суочавају је тај што медији не преносе такве активности, док су теме о користи од чланства у НАТО широко заступљене у изјавама влада тих земаља.

 

3

 

У Словачкој је недавно одржано више од 20 анти-НАТО митинга, али се о томе скоро уопште није чуло у Европи. Анти-НАТО протест у Братислави, 28. јануара је наставак међународне иницијативе која је симболично почела у Чешкој Републици.

 

4

 

Активисти, чланови разних организација, политичких партија и људи из различитих земаља у кампањи за мир ујединиће се у Заједницу европских народа, а стварање оваквог савеза је већ овековечено Меморандумом који је потписан на заједничком састанку 27. јануара 2016. у Прагу.

 

5

 

С обзиром на озбиљност онога што се дешава у Европи, са овом иницијативом грађани у разним земљама ће моћи да помогну једни другима у одбрани својих права — као што је право на слободан избор и суверенитет. Грађани Црне Горе који су 2. децембра добили позив да се придруже НАТО-у, а после чега су у земљи избиле анти-НАТО и антивладине демонстрације, подсетили су нас на то колико је ова тема важна за све слободне људе.

 

6

7

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;