Од Грчке су неке чланице ЕУ тражиле да искористи сва средства да заустави навалу имиграната преко грчко-турске границе, укључујући да буду гурнути назад у море, каже грчки министар за миграције Јанис Музалас.

 

migranti more

 

Европска комисија је, међутим, објавила интерни извештај својих стручњака који су утврдили да «Грчка тешко запоставља своје обавезе и да постоје огромне мањкавости у надзору спољних граница ЕУ» преко којих без узимања отисака прстију и провере пасоша пролазе стотине хиљада имиграната.

 

Отуд је Комисија у Бриселу властима у Атини дала рок од три месеца да то темељито исправе, иначе Грчкој прети да буде изопштена из ЕУ шенгенског простора без граница.

 

Тако је упозорио потпредседник ЕК Валдис Домбровкис, а грчки министар Музалас је рекао да то сад постаје озбиљна претња, мада замера осталим партнерима и институцијама ЕУ да Атини нису довољно помогли да се избори с навалом имиграната пре свега преко морске границе с Турском.

 

Грчки министар Музалас је упозорио да су се ставови унутар ЕУ јако заоштрили и «политизовали», а навео је да му је белгијски министар правосуђа Тео Франкен на министарском заседању пре пар дана рекао:

 

«Идите и против закона, ми смо престрашени, није важно и да имигранти оду у море».

 

 

Франкен је то у изјави белгијској телевизији најодлучније оповргао и нагласио да то «никад није рекао».

 

Музаласово упозорење да су се ставови унутар ЕУ заоштрили због тешке имигрантске кризе потврђују одлуке више чланица Уније да привремено заведу контролу на унутрашњим шенгенским границама, а председавајућа ЕУ, Холандија, је ставила до знања да се улазак имиграната драстично мора смањити у року од неколико недеља.

 

Председник групе либерала у Европском парламенту, бивши белгијски премијер Гиј Верхофстат је алармантно упозорио да је «Европска унија запала у ванредно стање које тражи хитне ванредне мере» и предложио план од седам хитних мера да се ЕУ ухвати у коштац с избегличком кризом која је почела да дрма темеље Уније.

 

 

 

Опширније на РТС-у

Тагови: ; ;