Амбасада Украјине у Француској се обратила Каналу + (Canal +) са захтевом да укине емитовање документарца о Мајдану и трагедији у Одеси. Како су рекли, филм «Маска револуције» «даје гледаоцима искривљену и погрешну слику» о стању у њиховој земљи.

odesa1-650x487

 

«Разочарани смо вашом одлуком да 1. фебрура, као део специјалне истраге, емитујете документарни филм «Маска револуције» који гледаоцима даје искривљену и погрешну слику о стању у Украјини.»

 

 

Документарни филм су назвали «пријатном музиком за уши оних који верују у теорије завере и руску пропаганду».

 

«Ваша настојања да догађаје у Одеси и Украјини представите као операцију коју финансирају Сједињене Америчке Државе, нису само нетачна, већ су и израз непоштовања према нашим суграђанима који си убијени у центру Кијева борећи се за демократију у својој земљи. Ово није плурализам медија, већ обмана.»

 

 

Амбасада је такође послала писмо председнику надзорног одбора Медија Холдинг, у коме се налази списак документарних филмова о Украјини које по њиховом мишљењу могу да покажу Французима.

 

У свом филму «Маска револуције» француски новинар Пол Мореира покушава да објасни трагедију у Дому синдиката у Одеси, као и да опише улогу САД у догађајима у Украјини.

 

«Батаљони «Десни сектор»,»Азов» и «Слобода» су лако изгубили контролу. Маја 2014. године, У Одеси, они су били одговорни за масовно убиство за које се не терете. 45 људи је спаљено тог дана», пише у најави документарног филма.

 

 

«Желео сам да снимим документарац о масакру у Одеси — о њему се уопште не зна у Европи, нико није чуо о њему укључујући и мене. Када сам стигао на место где се све то догодило, изненадио сам се непријатно — 45 људи је убијено у центру Европе, а нико то није знао!» рекао је Мореира у интервјуу за РИА Новости.

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;