Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас у Адис Абеби да су преговори Србије са Косовом и са ЕУ у веома деликатној ситуацији, као и да је признање Косова као независне државе послужило као модел онима који су формирали Исламску државу.

 

toma-nikolic

 

«Ситуација у вези са Косовом је веома сложена. Ми смо у доброј вери и жељи да помогнемо, отворили преговоре са Косовом на највишем нивоу. Тешко је преговарати са Косовом, кад они тврде да су створили независну државу и кад се то обавља у ЕУ, чије су главне чланице признале независност Косова», рекао је Николић у интервјуу етиопском часопису Капитол.

 

 

Николић, који присуствује самиту Афричке уније, подсетио је да је у Бриселу постигнут договор Београда и Приштине, који сада треба применити.

 

«Ми смо постигли споразум у Бриселу који би сада требало применити на терену. Представници Косова су спремни да примене све што њима даје више овлашћења. Нису спремни да примене оно што су се договорили за српску националну заједницу, а то је посебност у оквиру Косова. Чак су се позвали са свој Уставни суд који каже да то не може да се испуни, тако да су преговори са Косовом у веома деликатној ситуацији», рекао је председник Србије.

 

 

Он је оценио да су преговори Београда и ЕУ такодје у деликатној ситуацији.

 

«Наши преговори са ЕУ су такодје у веома деликатној ситауцији и то због преговора са Косовом. Ми смо обавезни да се договоримо са Косовом пре него што удјемо у ЕУ, а тај договор ће бити јако тешко могућ, јер Србија никада неће да призна независност Косова. Али, може да призна посебност», нагласио је Николић.

 

 

Он је оценио да је признање Косова као независне државе послужило онима који су формирали Исламску државу.

 

«Чини ми се да је признавање такве тзв. државе, створене тероризмом, послужило онима који су формирали тзв. Исламску државу.То је послужило као модел по коме очекују да их неко једног дана призна. Можемо бити сведоци тога да Исламску државу неке државе једном признају. То би било много брже да нису почели са тероризмом широм света», рекао је Николић.

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ;