Никаквих повреда ваздушног простора Турске од стране руске авиогрупе у Сирији није било, саопштио је у суботу портпарол Министарства одбране Руске Федерације Игор Конашенков.

 

министарство одбране рф

 

«Никакве повреде турског вазушног простора од стране руске авијације у Сирији није било. Изјаве турске стране о повреди њиховог ваздушног простора од стране нашег бомбардера Су- 34 представљају неосновану пропаганду»- рекао је Конашенков.

 

Он је додао да верује да турски специјалисти за противваздушну одбрану знају да радари могу само да одреде висину, курс и брзину кретања објеката у ваздуху.

 

«Ни један од ових радара не може да утврди тип и држављанство авиона у ваздуху. То је могуће само кроз визуелне контакте са посадом чега у овом случају није било»- додао је Конашенков.

 

Он је такође додао да ни руски ни сиријски радари нису евидентирали никакву повреду ваздушног простора на сиријско- турској граници.

 

Такође, заменик председника Комитета одбране Савета федерације Франц Клинцевич рекао је да изјава Турске о повреди њеног ваздушног простора од стране руске авијације представља само оправдање за издајничко обарање бомбардера Су-24.

 

» Све тврдње турске стране сматрамо безвредним покушајем да се оправда издајничко обарање руског бомбардера Су-24 од стране Турске, и да се за своје поступке окриве други»- рекао је он додајући да овакве изјаве имају за циљ обмањивање светске јавности.

 

«Русија ни тад ни данас није нарушавала ваздушни простор Турске»- рекао је он.

 

 

ВЕДРАН