Појава наоружаних особа са исламистичком литературом у гепеку дефинитивно није обичан случај незаконитог поседовања оружја, саопштио је игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић, и оценио «исхитреном» тврдњу косовске полиције да особе ухапшене у суботу испред тог манастира немају везе са тероризмом.

 

сава јањић

 

Реагујући на изјаву портпарола косовске полиције Бакира Кељанија  који је рекао да наоружана лица која су ухапшена испред манастира Високи Дечани немају везе са тероризмом, да је њихово возило виђено много даље, али је заустављено од стране полиције на улици, Јањић је у свом саопштењу нагласио да то није тачно.

 

«Косовска полиција није зауставила возило. На снимку са безбедносних камера око манастира јасно се види да су исламисти сами зауставили возило пред манастиром и да је полиција тек после дошла, легитимисала их и претресла», навео је отац Сава.

 

Према његовим речима, изношењем непроверених чињеница ствара се утисак покушаја заташкавања случаја из непознатих разлога, што није на корист грађанима Косова, без обзира на њихово порекло јер, како је истакао, тероризам је опасност за све.

 

«Такође, тиме се нарушава већ пољуљано поверење наше цркве у косовску полицију у вези са заштитом објеката СПЦ који више нису под заштитом Кфора», нагласио је Јањић.

 

Додао је да је локалном шефу косовске полиције, који је до јуче био на одсуству, показао видео-снимке и навео да је жалосно да портпарол полиције Келани даје нетачне изјаве, а да се претходно није упознао са чињеницама.

 

 

Јањић каже и да такође нико из полиције након инцидента није тражио увид у снимљени материјал.

 

«Искрено се надамо да ће полиција, у циљу транспарентности и професионалности свога рада, јавност упознати са свим детаљима овог случаја и да овај случај неће бити један од многих нерешивих случајева», закључио је игуман манастира Високи Дечани.

 

Јањић је констатовао да у овом случају «засигурно» није реч о туристима и полиција треба да разјасни шта су они у близини манастира радили са оружјем.

 

«Будући да се инцидент десио испред манастира, ми смо и те како заинтересовани да се истина о овом догађају у потпуности објави. Исхитрена изјава да вехабије са оружјем у колима немају везе са тероризмом јесте увреда за здрав разум и руши углед косовске полиције», истиче Јањић.

 

Јањић је у недељу рекао Танјугу да су испред главне капије манастира Високи Дечани ухапшена четворица наоружаних исламиста.

 

Прецизирао је да се ради о четворици косовских Албанаца из четири различита дела Косова – Гњилана, Урошевца, Призрена и Ђаковице, који су ухапшена у суботу око 21 сат испред главне капије манастира у белом «голфу» са регистарским таблицама Урошевца.

 

Отац Сава је додао да је у заједничкој акцији косовске полиције и Кфора, након легитимисања и претреса возила, откривено да су ухапшени поседовали «калашњиков» са три оквира муниције и пиштољ, а у возилу је нађена и литература исламистичке садржине.

 

Двојица од четворице ухапшених имали су браду и обријану косу, као и панталоне са кратким ногавицама, што је карактеристично за вахабисте, навео је игуман Сава.

 

Косовска полиција је негирала да је ухапсила четири особе испред главне капије манастира Високи Дечани због повезаности са тероризмом или било каквим покушајем напада на тај манастир, а косовски медији су писали да игуман Сава њихово хапшење користи «из пропагандних разлога».

 

Портпарол полиције Баки Кељани рекао је да је полиција ухапсила четири особе због нелегалног поседовања оружја, преносе медији.

 

«Не можемо повезати ове људе ни са каквим нападом на манастир нити са терористичком групом», навео је Кељани.

 

 

РТС

Тагови: ;