Мирсад Бекташевић, држављанин Шведске, ухапшен је данас у Грчкој приликом покушаја прикључења ИДИЛ-у. Бекташевић је већ раније у БиХ осуђиван због намере да почини терористички напад.

 

бектешевић

 

Мирсад Бекташевић, познат и под надимком Маxимус, рођен је 1987. у Новом Пазару, а у Шведској живи од 1994. године.

Бекташевић је 2005. године ухапшен у Сарајеву, а 2007. године осуђен је пред Судом БиХ због намјере да почини терористичко дело. Тада је осуђен заједно са Абдулкадиром Цесуром и Бајром Икановићем.

Наиме, Бекташевић и Цесур допутовали су 14. 10. 2005. године у Сарајево у намери да на подручју БиХ и других европских држава почине терористичке нападе. Нападима су имали намеру присилити БиХ и друге земље да повуку своје војнике из Афганистана.

Икановић им је тада набавио око 20 килограма експлозива а успели су израдити и самоубилачки појас. Такођер, приликом претреса просторија пронађене су и касете са снимцима на којима су јасно исказали намеру почињења напада.

Бекташевић је тада осуђен на 15 година и четири месеца затвора, Цесур на 13 година затвора а Икановић на осам година затвора.

Одлуком Апелационог одјељења Суда БиХ Бекташевићу је казна смањена на осам година и четири месеца. Цесуру је казна смањена на шест година и и шест месеци а Икановићу на четири године.

Бекташевић је 2009. године поднио захтев да остатак казне издржава у Шведској. Након што је издржао две трећине казне 2011. је пуштен из затвора.

Према наводима Федералне телевизије, Бекташевић је већ био на сиријском ратишту а 2015. је у три наврата из Србије покушао ући у БиХ. Након трећег покушаја изречена му је трајна забрана уласка у БиХ.

 

РТРС

Тагови: